Pengene ligger stablet i kommunekasserne før valget

Flere års forsigtig økonomisk kurs betyder, at kasserne i landets 98 kommuner bugner af penge som aldrig før.

Den seneste opgørelse viser, at likviditeten ved slutningen af andet kvartal i år var på over 34 milliarder kroner. Det er næsten ni milliarder kroner mere end i 2010, skriver Jyllands-Posten.

Hos FOA, der blandt andet organiserer sosu-personalet, kritiserer forbundsformand Dennis Kristensen kommunerne for ikke at bruge de penge, som regeringen giver dem lov til.

I 2012 brugte kommunerne over fem milliarder kroner mindre end budgetteret.

- Problemet er, at der er nogle kommunalpolitikere, der laver kommunekasserne om til sparekasser, siger Dennis Kristensen.

- Det betyder, at der er danskere, der ikke får den velfærd og service, som de kunne have fået, og der er mange tusinde offentligt ansatte, der har fået en fyreseddel, uden at det var nødvendigt, tilføjer han ifølge Jyllands-Posten.

Fra flere sider peges der på, at kommunernes underforbrug skyldes forsigtighed, fordi de frygter at blive ramt af regeringens økonomiske sanktioner, hvis de bruger for meget.

Ifølge kommunernes forening, KL, er de store pengekasser udtryk for ansvarlig økonomistyring og rettidig omhu.

Kommuneformand Erik Nielsen (S) siger ifølge Jyllands-Posten, at regeringen godt kan begynde at bløde sanktionerne op eller fjerne dem helt, fordi kommunerne er blevet så dygtige til at styre økonomien.

Der er kommunalvalg 19. november.

/ritzau/

 

Dagens Gossip