Pensionister skylder milliarder til kommunerne

De seneste år er pensionisternes gæld til kommunerne steget markant. I dag har kommunerne otte milliarder til gode hos pensionisterne i form af indefrossen ejendomsskat.

Det viser tal fra Kommunernes Landsforening, skriver Jyllands-Posten.

I 2010 var tallet kun 5,5 milliarder. Siden 2011 er kurven dog fladet lidt ud. Det skyldes en ændring i lånebetingelserne.

Danskere over 65 kan optage lån hos kommunerne ved at indefryse ejendomsskat. Tidligere skulle pensionisterne kun betale halvdelen af Nationalbankens diskonto i rente.

Diskontoen er en salgs signalrente, der er med til at lægge niveauet for bankernes renter.

- Selv de pensionister, som var godt ved muffen, kunne have fordele af at udskyde deres ejendomsskatter, siger Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom i Nordea Kredit, til Jyllands-Posten.

- Kommunerne betalte nemlig tinglysningsafgiften for pantebrevet i huset, samtidig med at man i mange banker kunne indsætte pengene til en højere rente end de 0,5 procent, siger hun.

Men i forbindelse med den såkaldte genopretningspakke fra 2010, som skulle være med til at genoprette de offentlige finanser, blev det ændret.

Fra da af har pensionisterne skulle betale markedsrenten.

Inden reglerne blev ændret, lå renten en overgang på 0,5 procent, mens den sidste år lå på 2,23 procent. I år skal pensionisterne betale 1,84 procent i rente for at få indefrosset ejendomsskatterne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip