Pensionsfinte pynter på Danmarks underskud i 2013

Da Skat sidste år startede med at give en skatterabat, når man omlagde sin kapitalpension til en såkaldt aldersopsparing, gav det samtidig statskassen en stor engangsindtægt, som i den grad pyntede på Danmarks nationalregnskab.

Underskuddet på de offentlige finanser landede sidste år på omkring 13 milliarder svarende til 0,7 procent af bruttonationalproduktet, BNP.

Uden denne pensionsfinte var underskuddet derimod løbet op i omkring 47 milliarder, svarende til 2,5 procent af BNP.

Dermed ville Danmark have været noget tættere på kanten af EU's regler, der siger, at medlemslandene maksimalt må have et underskud på 3 procent af BNP. Det viser tal fra Danmarks Statistik, der er offentliggjort fredag.

I 2012 lød underskuddet på 3,9 procent af BNP, og pensionsfinten var dermed med til at minimere underskuddet markant sidste år.

- Denne bedring er sket som følge af, at Skat har givet en rabat på omlægning af kapitalpensioner. Rabatten har medført, at mange danskere har omlagt deres kapitalpension til alderspensioner, siger Mikkel Høegh, der er cheføkonom i tænketanken Europa.

Fradrag til kapitalpension blev afskaffet som led i regeringens skattereform i 2012.

Man fik dog en midlertidig skatterabat ved omlægge sin pension til en aldersopsparing, hvor man slipper med at betale 37,3 procent i skat. Det er 2,7 procentpoint mindre end kapitalpensionens beskatning på 40 procent.

- På den måde har Skat fået fremrykket en del af sine indtægter. Det er smart for det offentlige, idet penge i dag er mere værd end penge i morgen. Dermed ender en skatterabat med at blive en ganske god forretning, konstaterer Mikkel Høegh,

Han tilføjer, at bedringen i det offentlige budget dermed er sket ved hjælp af "teknikaliteter".

Det har også i år været muligt at spare på skatten, hvis man omlægger kapitalpensionen, så dermed kan staten også se frem til indtægter på den konto i år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip