PET-chef skal forklare forløb i Christiania-sag

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Chefen for Politiets Efterretningstjeneste skal nu give en skriftlig forklaring om forløbet i forbindelse med Pia Kjærsgaards (DF) besøg i Christiania.

Justitsminister Morten Bødskov (S) har bedt chefen for PET Jakob Scharf om at afgive en redegørelse om sagen, oplyser ministeriet onsdag.

Onsdag formiddag har flere retsordførere af rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg fået en generel orientering om forholdene i efterretningstjenesten.

Såvel Venstres Karsten Lauritzen som Dansk Folkepartis Peter Skaarup gav efter mødet udtryk for, at de fortsat finder situationen alvorlig. Og at de nu afventer redegørelsen.

Christiania-sagen drejer sig om, at fem tillidsfolk i PET har klaget over Jakob Scharfs optræden i 2012.

Pia Kjærsgaard og resten af Folketingets retsudvalg skulle på besøg i Christiania, men angiveligt forsøgte PET-chefen - ifølge påstanden fra tillidsfolkene - at lægge arrangementet på en dag, hvor Pia Kjærsgaard var forhindret i at deltage.

I den forbindelse skal Scharf have opfordret sine folk til at kigge i politikerens kalender.

Jakob Scharf har dog tirsdag afvist at have gjort noget galt.

- Jeg har aldrig og kunne aldrig finde på at misbruge de oplysninger, som PET modtager til brug for tilrettelæggelsen af konkrete sikkerheds- og beskyttelsesopgaver, udtalte han.

Justitsminister Morten Bødskov har fortalt, at han gav retsudvalgets formand en fortrolig orientering om, at det planlagte besøg ville kræve en massiv tilstedeværelse af politiet.

Derefter besluttede formanden, Anne Baastrup fra SF, at udskyde besøget.

Hele forløbet skal PET-chefen som nævnt give en nøjere redegørelse for, oplyser ministeriet onsdag.

Sagen foregik som nævnt i 2012, men det var først i sidste uge, at tillidsfolkene gik i aktion og gik til Rigspolitiet. I de seneste måneder har samarbejdet været nedfrosset i PET. Medarbejderne har valgt at udtræde af samarbejdsudvalget.

Ledelsen beskyldes ifølge Ekstra Bladet for at regere på en diktatorisk facon, og mandag fik balladen som konsekvens, at administrationschef Mette Lyster Knudsen besluttede at søge væk.

/ritzau/