PET: Isil-offensiv kan skabe flere danske syrienkrigere

Både mænd og kvinder er blandt de mere end 100 personer, som er rejst til Syrien fra Danmark for at kæmpe, og den seneste offensiv fra den brutale organisation Isil, kan få flere til at drage mod konflikten, vurderer Center for Terroranalyse, CTA, hos Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Meldingen kommer i forbindelse med et seminar mandag hos efterretningstjenesten med titlen "Syrien og den danske forebyggelsesmodel", hvor omkring 100 repræsentanter fra politiet, civilsamfundet og pressen var mødt op til en statusrapport over det forebyggende arbejde.

- Vi har aldrig tidligere set så mange udrejste fra Danmark til en konfliktzone over så kort tid, som vi ser med Syrien, siger chef for CTA, Søren Jensen til Ritzau.

Den militante organisation Isil (Islamisk Stat i Irak og Levanten, red.) er berygtet for sin brutalitet i Irak og Syrien og har de seneste uger erobret flere byer i det nordlige Irak. Samtidig har de lanceret en storstilet propaganda på de sociale medier.

- Vi vurderer, at den aktuelle udvikling kan bidrage til at øge antallet af udrejste fra Danmark, siger han.

Mindst 100 danskere har ifølge efterretningstjenestens vurdering rejst ud for at deltage i konflikten i området omkring Syrien og Irak. Mindst 10 er blevet dræbt og et "tocifret" antal har kæmpet på Isils side, lyder vurderingen fra CTA.

Og er man først en del af den militante gruppe, så kan det være svært at forlade gruppen igen.

- Vi vurderer, at det kan være svært at forlade nogle af de militant islamistiske grupper, og at det kan være direkte farligt for de udrejste, hvis de forsøger det, siger Søren Jensen.

Isil har truet med at ville indtage hovedstaden Bagdad i Irak. Truslen bliver taget så alvorligt, at Irak har anmodet USA om militærhjælp til at bekæmpe bevægelsen.

Organisationens mål er at etablere et kalifat, altså en religiøs stat, som skal udbrede en fundamental, sunnimuslimsk udgave af islam.

Gruppen var tidligere en del af terrornetværket al-Qaeda i Irak, men al-Qaeda har erklæret, at Isil ikke er en del af al-Qaeda, der beskylder gruppen for at bruge for meget vold og for at være "frafalden" eller "hedninge".

/ritzau/

 

Dagens Gossip