Pia Kjærsgaard: Mine holdninger har bredt sig til andre

Det var en bevæget Pia Kjærsgaard, der fredag indtog rollen som ny formand for Folketinget.

- Jeg er meget bevæget. Det er så stort. Jeg har altid skullet kæmpe lidt mere for tingene end mange andre.

- Nogle gange har det været lidt svært, men det har jeg haft det meget godt med, for så har jeg tænkt, at nu giver jeg den lige lidt ekstra, for at det skal gå, som jeg gerne vil have det, siger Dansk Folkepartis tidligere formand.

Hun har i mange år været en kontroversiel person i dansk politik på grund af sine markante holdninger på især udlændingeområdet.

Det var derfor heller ikke et samlet folketing, der ønskede Pia Kjærsgaard som formand. Ved fredagens afstemning var der dog ikke tvivl om udfaldet.

87 stemte for Pia Kjærsgaard og 16 imod, mens otte stemte hverken for eller imod. Enhedslisten og Alternativet stemte imod, mens SF og De Radikale stemte blankt.

Spørgsmål: Enhedslisten og SF har udtalt, at de ikke tror, at du er den rette til at varetage jobbet. Hvad siger du til det?

- Det må de selv om, og det må de selv svare på. Det kan jeg ikke forholde mig til. Jeg troede, at da Nicolai Wammen (politisk ordfører for Socialdemokraterne, red.) sagde, at Socialdemokraterne stod bag mig, så havde han også styr på hele rød blok.

- Det havde han ikke, og det kom lidt bag på mig, men det må de selv om, siger Pia Kjærsgaard, som torsdag formiddag udtalte, at hele Folketinget pegede på hende, hvorefter Enhedslisten og SF kort efter meldte ud, at det ikke passede.

Spørgsmål: Hvordan vil du så være en samler og ikke en splitter, som nogle anser sig dig for at være?

- Jeg har bemærket, at mine holdninger dækker meget bredt ind i de andre partier efterhånden.

- Det kan godt være, at jeg har delt vandene for mange år siden, men jeg synes, at som tiden er gået, kan jeg bare konstatere, at mange er ved at falde over deres egne ben for at dele mine holdninger. Og så har det været arbejdet værd, siger hun.

Pia Kjærsgaard kommer ikke til at lave om på sig selv.

- Jeg er 68 år, og så skal man ikke lave om på sig selv, siger hun og tilføjer, at hun vil varetage formandsposten med "respekt og ydmyghed".

Pia Kjærsgaard er den første kvindelige formand for Folketinget. Hun afløser Mogens Lykketoft (S), som det kommende år skal være formand for FN's Generalforsamling.

/ritzau/

 

Dagens Gossip