Pilou Asbæk går til soldaterrolle med respekt

Det er som at træde ind i en tidslomme, når man kommer gående ned ad gågaden i Haderslev i øjeblikket. Med ét går man fra nutidige butiksruder, til et torv der mest af alt ligner settet fra tv-serien Matador.

Tre dages hårdt arbejde har nemlig sørget for, at Møllegade Torv i midten af byen ser ud som det gjorde den 9. april 1940, kort før cirka 45.000 tyske soldater marcherede mod centrum i deres besættelsestogt af Danmark.

Her mødte de dog en lille og udholdende gruppe soldater, der ikke ville overgive sig til tyskerne uden kamp, da den tyske hær trampede ind over grænsen.

Sådan lyder plottet i en ny dansk film om 2. verdenskrig, og for filmens instruktør, Roni Ezra, har denne film været fire år undervejs. Han er derfor glad for, at han endelig kan formidle historien til danskerne.

- Det er en fantastisk og absurd historie om nogle drenge på cykler, der blev sendt ud mod europas stærkeste og mest moderne hær. De gav ikke op, før de fik at vide, at de skulle give op, hvilket er en imponerende historie, fortæller Roni Ezra, der netop har startet optagelserne til filmen.

Hovedrollen som sekondløjtnant Sand spilles af Pilou Asbæk, der især er kendt fra filmen "Kapringen" og tv-serien "Borgen".

Han leder den gruppe af soldater som udgør den såkaldte cykeldeling, der er de første til at møde tyskerne i kamp. Og Asbæk glæder sig over muligheden for at få lov til at spille med i en film om så vigtig en del af den danske historie.

- Historien om Sand (Asbæks rolle i filmen red.) er for mig den historie, som mine forældre har fortalt mig om deres forældre - altså mine bedsteforældre, fortæller han og fortsætter.

- Da jeg fortalte min far, at jeg skulle lave en film om 9. april, spurgte han mig, om min farfar var med i filmen. Det viser sig nemlig, at han var motorcykelbetjent ved grænsen, og at han var en af de første, som tyskerne arresterede. Derfor blev jeg jo nødt til at lave denne film, fortæller en smilende Pilou Asbæk til Newspaq.

For Roni Ezra er motivationen bag filmen at fortælle en vigtig historie, der ikke er fortalt før.

- Så vidt jeg ved, er der aldrig før blevet lavet en krigsfilm som denne, der handler om overgivelse. I krig kæmper du, ofrer du og mister du dine venner, indtil nogen siger stop af politiske årsager, og den type historie synes jeg ikke, vi har fået fortalt før, siger Roni Ezra.

Han bakkes op af Pilou Asbæk, der også mener, at denne film tager fat i en historie, som mangler at blive fortalt.

- Alle kender jo til 9. april 1940. Det er bare ikke alle historier, der er blevet fortalt. Derfor har vi en utrolig ærbødighed og respekt for historien, da alle har en relation til det, siger han til Newspaq.

Filmen "9. april" forventes at få premiere i de danske biografer omkring 75-årsdagen for Danmarks besættelse. Det vil sige omkring 9. april næste år.

Newspaq

 

Dagens Gossip