Pirater får også erstatning af Frankrig

En gruppe på ni somaliske pirater, der kaprede to franske skibe i 2008 og fik i omegnen af 24 millioner kroner i løsesum for at slippe skibe og gidsler fri igen, får også erstatning af den franske stat.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har afgjort, at piraternes "sikkerhed og frihed" blev krænket, fordi de tilfangetagne pirater ikke blev stillet for en dommer inden for 48 timer efter pågribelsen.

Frankrig er dømt til at betale 16.000 euro - svarende til 120.000 danske kroner - i erstatning til piratgruppen.

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kritiserer alene de 48 timer, som piraterne var tilbageholdt uden at blive stillet for en dommer.

Inden da havde Frankrig tilbageholdet dem i henholdsvis fire og syv dage i Somalia, og det var ifølge menneskerettighedsdomstolen nok til at efterforske sagen.

Piraterne kaprede to franske skibe i farvandet ved Somalia i 2008. Det drejer sig om et mindre krydstogtskib, Le Ponant, med omkring 30 passagerer om bord. De var taget til fange af piraterne i syv døgn, inden de blev frigivet for en løsesum på 2,2 millioner dollar.

Det andet skib var en lystyacht, Carre D'as IV, med et midaldrende fransk ægtepar om bord, som piraterne holdt fanget i 13 døgn, inden de satte dem fri for en tilsvarende løsesum.

Efter betalingen af løsesummen, satte Frankrig specialstyrker ind ved Somalia og tog piraterne til fange og konfiskerede dele af løsesummen.

Piraterne blev dømt for kapringerne og fik lange fængselsstraffe, men får nu også erstatningspenge oveni.

Afgørelsen fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er bindende for de lande, der har underskrevet Menneskerettighedskonventionen. Det har Danmark også.

Danmark har også betalt erstatning for uberettiget frihedsberøvelse til ni formodede pirater, som danske specialstyrker fra krigsskibet Esbern Snare pågreb den 10. november 2013.

De var mistænkt for angreb på det danske skib Torm Kansas samt et andet fragtskib under fremmed flag. Hver af de ni somaliere har fået, hvad der svarer til 3339 dollar i erstatning for de 13 dage, hvor de var uberettiget frihedsberøvet

Efter somaliske forhold er det et svimlende beløb. Halvdelen af den somaliske befolkning lever for en dollar om dagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip