Polen: EU indfører sanktioner mod Rusland mandag

Skrevet af admin

11/03/2014

Dagens topnyheder

EU vil mandag indføre skærpede sanktioner mod Rusland på grund af dets militære indgriben i Ukraine, siger Polens premierminister, Donald Tusk.

- Hvad sanktioner angår, så er der faktisk allerede truffet en beslutning - især når det gælder selve proceduren for iværksættelsen af sanktioner.

- Det betyder, at sanktioner indføres mandag, siger Tusk med henvisning til et kommende EU-udenrigsministermøde.

EU's stats- og regeringschefer besluttede ved et ekstraordinært topmøde i sidste uge at stoppe forhandlingerne om visumliberalisering og en større økonomisk aftale med Rusland.

Samtidig advarede de om yderligere sanktioner som indrejseforbud, indefrysning af midler og aflysning af næste EU-Rusland topmøde, hvis ikke forhandlinger mellem Ukraine og Rusland kom i stand inden for få dage.

En diplomatisk løsning på den ukrainsk-russiske strid om Krim-halvøen lader fortsat vente på sig, og det russiske udenrigsministerium har advaret om, at Rusland vil svare igen, hvis der bliver indført sanktioner.

Russiske soldater har forstærket snarere end lempet dets greb om Krim, hvor der søndag holdes en stærkt omstridt folkeafstemning om, hvorvidt halvøen skal forblive en del af Ukraine eller tilslutte sig Rusland.

Ukraines overgangsregering og dens støtter i Vesten betegner folkeafstemningen som forfatningsstridig.

Allerede tirsdag erklærede Krims lokale styre halvøen for uafhængig, hvilket skal skabe de juridiske rammer for, at halvøen kan blive en suveræn stat i Rusland.

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, og hans amerikanske modpart, John Kerry, drøftede tirsdag nok engang Ukraine-krisen over telefonen.

- De to ministre havde en meningsudveksling om konkrete forslag fra Rusland og USA, som kan sikre fred og harmoni i landet, hedder det i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium, som siger, at konsultationerne fortsætter.

I erklæringen advarer det russiske udenrigsministerium om, at "de, som træffer beslutningerne i USA, bør tænke over konsekvenserne ved "betingelsesløst at støtte radikale elementer i Ukraine."

Moskva siger samtidig, at den planlagte finansielle hjælp til Ukraine fra USA er illegal.

/ritzau/Reuters