Polens nye premierminister vandt tillidsafstemning

Den nye polske premierminister, Ewa Kopacz, vandt onsdag en tillidsafstemning i parlamentet i Warszawa. Kopacz og hendes regering fik opbakning fra 259 delegerede, mens 183 stemte imod og syv undlod at stemme.

Den 57-årige tidligere børnelæge, der indtil sidste måned var parlamentsformand, har overtaget posten som regeringsleder efter Donald Tusk, der senere på året overtager posten som EU's præsident.

Kopacz er dukket frem af Tusks skygge, men har været i parlamentet siden 2001 for det dengang nystartede parti, Borgerplatformen. Her sad hun i seks år, før Tusk og Borgerplatformen fik magten.

Hun er tidligere sundhedsminister og har været gennem flere kontroversielle sager. I 2008 lagde hun sig ud med den magtfulde katolske kirke, da hun personligt hjalp en 14-årig pige, der var blevet gravid efter en voldtægt.

Lægerne afviste offeret og henviste til en katolsk lov. Men Kopacz holdt fast på, at offeret havde ret til en abort, og Kopacz skaffede personligt transport, så den 14-årige kunne komme til Gdansk, hvor læger stod klar. Efter episoden blev hun ekskommunikeret - smidt ud af den katolske kirke.

Den principfaste karakter har givet hende øgenavnet "Jernlady". Politisk er hun kendt som en loyal Tusk-støtte, der har været med hele vejen og i 2011 blev belønnet med den prestigefyldte post som formand for parlamentet.

Kopaczs nye regering har et år inden EU's sjettestørste land går til valg.

De seneste meningsmålinger har givet Borgerplatformen et lille løft efter udnævnelsen af Tusk, men det opvejer blot en smule for, at hver fjerde vælger er smuttet siden valget.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip