Politi: Rederi har overholdt reglerne i gidselsag

Rederiet Shipcraft har overholdt de daværende gældende regler for at forebygge piratangreb i sagen, hvor seks af rederiets søfolk sad 838 dage som gidsler. Og derfor er der ikke grundlag for at rejse en straffesag, fastslår Nordsjællands Politi.

- Efterforskningen i sagen har vist, at rederiet og besætningen overholdt de regler, der på det tidspunkt var fastsat for at forhindre eller forebygge piratangreb, hedder det i en udtalelse fra chefanklager Ida Sørensen.

Søfartens Ledere anmeldte rederiet og de tre i ledelsen, direktør Claus Bech, daværende bestyrelsesformand Sysser Zerlang Philipson samt rederiets ejer, den svenske rigmand John Arne Larsson, til politiet for overtrædelse af straffeloven.

Søfartens Ledere mente, at rederiet bevidst trak sagen i langdrag.

Men i begrundelsen overfor Søfartens Ledere skriver Nordsjællands Politi, at det "ikke er selvstændigt kriminaliseret i straffe- eller særlovgivningen at undlade at hjælpe de tilfangetagne søfolk i en situation som den foreliggende".

Skibet blev kapret af somaliske pirater, der ikke kunne få skibet med. De kidnappede derefter de to danske søfolk samt deres fire filippinske kolleger, der endte som hovedpersoner i en af danmarkshistoriens længste gidselsager.

- Besætningen var instrueret i, hvad de skulle gøre i tilfælde af piratangreb og overholdt procedurer og internationale anbefalinger. Der er derfor ikke noget grundlag for at rejse en straffesag mod Shipcraft, hedder det.

Søfartens Ledere mente, at rederiledelsen bevidst trak gidselsagen i langdrag, og de tre medlemmer af ledelsen var derfor også meldt til politiet for medvirken til den lange frihedsberøvelse.

Men også i den del af sagen har politiet indstillet efterforskningen.

- Det var somaliske pirater, der angreb Leopard og efterfølgende holdt besætningsmedlemmerne i fangenskab i over to år, slår Ida Sørensen fast.

- Vi har indstillet efterforskningen, fordi der ikke er en rimelig formodning om, at de anmeldte personer har udvist en adfærd, der må anses for strafbar medvirken til piraternes frihedsberøvelse af besætningsmedlemmerne, forklarer hun videre.

/ritzau/

 

Dagens Gossip