Politi: Syriensfarer opfordrede til religiøs kriminalitet

Nordsjællands Politi har anholdt en 21-årig dansk syriensfarer fra Allerød og sigtet ham for at opfordre til religiøst ekstremistiske forbrydelser. Manden er torsdag blevet fængslet i sagen efter et grundlovsforhør ved Retten i Hillerød.

Manden blev anholdt onsdag, efter at Nordsjællands Politi i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste, PET, har efterforsket sagen.

Hos politiet oplyser efterforskningsleder Morten Kaare Pedersen, at man ikke har nogen oplysninger om, hvorvidt manden har deltaget i krigshandlinger i Syrien.

Ifølge politiet bygger sigtelsen på en mistanke om, at manden har gjort ekstremistisk videomateriale tilgængeligt på nettet. Han er sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 136, stk. 1.

Som sigtelsen er formuleret indtil videre, er manden ikke mistænkt for at have overtrådt straffelovens terrorbestemmelser, og politiet vil ikke komme nærmere ind på, hvilken forbrydelse han angiveligt har opfordret til.

- Men vi mener, at han har opfordret til forbrydelser, som har et religiøst og ekstremistisk indhold, fortæller Morten Kaare Pedersen.

Politiet oplyser, at den 21-årige i 2013 rejste til Syrien. Siden er han vendt hjem, og politiet har holdt manden under opsyn.

Under sit udlandsophold har manden opholdt sig i Libanon, hvor han har siddet fængslet i anden sammenhæng.

Ritzau erfarer, at der er tale om den mand, som i august 2013 sammen med to andre mænd blev fængslet i Libanon på baggrund af en mistanke om, at de ville udføre et selvmordsangreb.

Et lokalt medie skrev dengang, at de tre blev anholdt af soldater i byen Arsal i Bekaa-regionen, og at den danske mand har palæstinensisk baggrund.

Det er nu op til efterforskerne ved Nordsjællands Politi at samle nok beviser mod manden til, at anklagemyndigheden kan rejse tiltale mod ham og indbringe sagen for retten.

- Nu er manden sigtet og fængslet, og nu fortsætter vi efterforskningen i sagen med henblik på at underbygge sigtelsen yderligere, siger Morten Kaare Pedersen.

I en anden lignende sag har en dommer i Københavns Byret valgt at afsige fængslingskendelse mod en 26-årig dansker fra københavnsområdet.

Den sag drejer sig om overtrædelse af 136, stk. 2. Den bestemmelse handler ikke om opfordring til forbrydelse, men alene om offentligt at billige forbrydelser mod statens selvstændighed og sikkerhed, for eksempel terror.

Manden var ikke selv til stede ved retsmødet, da han formentlig opholder sig i Syrien, men med fængslingskendelsen i baghånden vil Københavns Politi nu efterlyse manden internationalt.

Manden fra københavnersagen sigtes på baggrund af billeder på Facebook, hvor han optræder sammen med afhuggede hoveder og hovedløse lig.

/ritzau/

 

Dagens Gossip