Politiet manglede kræfter: Flere hashmistænkte slap fri

Da politiet slog til i den største aktion nogensinde mod hashsalg på Christiania 13. marts sidste år, så var flere identificerede mistænkte ikke blandt de op mod 80 anholdte i operation "Nordlys".

Det skyldes, at Københavns Politi simpelthen ikke havde plads og hænder nok til at tage de mistænkte med i den store Christiania-sag om salg af hash på fristaden.

- Det var ganske enkelt ikke muligt for Københavns Politi rent logistisk at håndtere mere end 80 anholdte ad gangen, siger anklager Andreas Kjærulff torsdag i Københavns Byret i sin afsluttende procedure i en af i alt seks sager om hashsalg på fristaden.

Politiet har i høj grad brugt agenter i civilt tøj til at observere, hvem der solgte hash i boderne siden 2012.

Gennem halvandet år har agenterne haft ture på Christiania, hvor de har observeret, hvilke personer der solgte hash, og hvem der hjalp til i hashboderne. Efterfølgende er personerne blevet registreret ud fra agenternes hukommelse.

Flere af de observerede var identificeret, og politiet mente at kunne bevise, at de havde en mindre tilknytning til hashsalget, men de blev altså aldrig anholdt.

Andre personer blev også observeret i boderne, men det skete ifølge anklageren så få gange, at politiet ikke mente, at det kunne bevises, at personerne havde fast tilknytning til hashsalget. De blev derfor heller ikke anholdt.

En helt tredje gruppe af observerede personer blev aldrig anholdt, fordi politiet ikke vidste, hvem de var.

- Nogle personer var ikke identificeret og kunne derfor logisk nok ikke anholdes, siger Andreas Kjærulff.

I den såkaldte sag seks er der 10 tiltalte - syv mænd og tre kvinder - der sidder på anklagebænken torsdag for salg af 1,8 ton hash på Christiania.

De seks sager om salg af hash i Pusherstreet skal ifølge anklagemyndigheden ses som én stor sag om salg af hash på Christiania.

Salget af hash er ifølge anklagemyndigheden sket frem til 13. marts sidste år, hvor politiet slog til i operation "Nordlys", som er den største nogensinde mod organiseret kriminalitet på Christiania, hvor op mod 80 personer blev anholdt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip