Politiet stopper Danmarks mest umedgørlige kørelærer: Han nægter alt og stiller spørgsmål ved alt

Ordet krakilsk har fået ny næring, efter en spektakulær video er dukket op på Facebook. Videoen, som kan ses nederst på siden, er optaget af kørelæreren Søren Hansen fra Slagelse, der for nylig stødte ind i Sydsjælland og Lolland-Falsters Politi, mens han kørte i sin bil alene.

Det, der starter som et rutinetjek fra de to betjentes side, udvikler sig allerede fra start af, da den ene betjente beder om at få Søren Hansens kørekort i hånden, hvilket kørelæreren nægter.

- Jeg er forpligtet til at forevise dig et kørekort. Jeg er ikke forpligtet til at overdrage det til dig, siger Søren Hansen, som gerne vil holde kortet, mens betjenten kigger på det.

Læs også: Chokerende video: Dansk betjent sprøjter peberspray på forsvarsløs anholdt i håndjern

Hvis Søren Hansen skal give sit kørekort fra sig, mener han, at betjenten skal udstede et midlertidigt kort til ham, på trods af betjenten blot har planer om at låne kortet med over i patruljevognen for at kontrollere via it-systemet.

Og det bliver startskuddet til en meget lang diskussion mellem Søren Hansen, som ikke arbejder som kørelærer for tiden men som mener at vide en del om paragraffer, og politibetjentene.

Da Søren Hansen ikke er videre samarbejdsvillig, beder politiet ham om at stige ud af bilen og oplyse sit CPR-nummer, og den ide tiltaler heller ikke Søren Hansen, som holder på, at han kun har pligt til at oplyse sin fødselsdato.

Den efterhånden noget ophidsede kørelærer kræver, at få oplyst betjentenes fulde navn, og det nægter den ene betjent, som er ved at miste tålmodigheden med den meget debatlystne bilist.

Læs også: TV: Pludselig kaster politihunden sig tilbage og græder af smerte

Efter 13 minutter får sagen en ende, og politiet kører fra stedet.  

Politiinspektør Steen Nørgaard ved Sydsjælland og Lolland-Falsters Polit har set videoen, og han har aldrig oplevet noget lignende, fortæller han til Dagens.dk.

- Jeg er stolt af mine to kollegaer, der klarer epsisoden meget professionelt. Bilistens adfærd vil jeg undlade at kommentere på, siger Steen Nørgaard til Dagens.dk. 

Men det store spørgsmål er, har Søren Hansen ret i sine påstande.

Læs også: Nervepirrende video: Betjent redder mand fra selvmord i sidste øjeblik

Politiinspektør Steen Nørgaard oplyser, at færdselsloven paragraf 56 skriver, at man har pligt til at forevise sit kørekort, men at det er et fortolkningsspørgsmål, hvad man lægger i at "forevise". Og derfor er det svært at sige, hvem der har ret. Men i Steen Nørgaards øjne er Søren Hansens læsning en kende pedantisk. 

Til gengæld er der ikke så meget at fortolke, når det komme til, hvorvidt politiet skal give Søren Hansen et midlertidigt kørekort, mens de tjekker hans kort i patruljevognen.

- Det er noget sludder. Han skal ikke have et nyt kort, kun hvis vi beholder det, fordi det fx er i misserabel stand og ikke er til at læse, fastslår Steen Nørgaard til Dagens.dk.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

I forhold til hvorvidt betjentene skal oplyse deres fulde navn til folk, så skal politiet som udgangspunkt fortælle, hvem de er, men ikke hvis vedkommende er fx aggressiv, så har betjentene lov til at vente til, personen er faldet til ro.

Søren Hansen er rigtig på den, da han holder på, at han kun har pligt til at oplyse sin fødselsdag og ikke de sidste fire tal.

- Man skal opgive de første seks tal, for at politiet kan identificere en. Men man skal ikke opgive de sidste fire tal, det skriver retsplejelovens paragraf 750. Navn, adresse og fødselsdag er du forpligtiget til at oplyse, forklarer Steen Nørgaard, som påpeger, at politiet nok skal finde de sidste fire tal, det tager bare lidt længere tid, når folk ikke vil oplyse dem. 

Se hele videoen her.

 

Dagens Gossip