Politiet vil masseovervåge bilister

Millioner af danske bilister vil få overvåget deres færden på vejene, hvis politiet gennemfører planen om et nyt elektronisk kontrolsystem.

Det sker med såkaldte nummerpladeskannere, der fra begyndelsen af 2015 vil blive sat på taget af patruljevogne i alle politikredse og stillet op ved grænseovergange til Tyskland samt på udvalgte veje og broer. Det skriver Jyllands-Posten.

- Jeg regner med, at vi kommer til at registrere omkring 600.000 nummerplader om dagen. Det kommer til at forbedre vores kontrol og efterforskning af kriminelle markant, siger Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, til Jyllands-Posten.

Overvågningen skal hjælpe i politiets jagt på alt fra biler, der er meldt stjålne, til køretøjer, der mangler at betale registreringsafgift, og blive et vigtigt redskab i politiets efterforskning af eksempelvis menneskesmugling og cabotagekørsel.

I praksis bliver det sådan, at når politiet passerer et køretøj med noget udestående, så bipper maskineriet i patruljevognen og viser, at bilen eksempelvis skulle have været til syn for et halvt år siden, er meldt stjålet eller på anden måde er interessant for politiet.

Masseregistreringen vækker dog bekymring hos Rådet for Digital Sikkerhed.

Formand Birgitte Kofod Olsen mener, at det strider mod danskernes ret til privatliv, som er sikret i den europæiske menneskeretskonvention.

- Normalt skal politiet have en dommerkendelse for at få adgang til personoplysninger om borgere, som de har en konkret mistanke om. Nummerpladeskanningen berører ikke kun mistænkte, men hele befolkningen, og politiet får direkte adgang til alle oplysninger.

- Den retssikkerhed, vi opnår med en dommerkendelse, er sat ud af kraft her, siger Birgitte Kofod Olsen til avisen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip