Politiforbund: Chikane risikerer at lamme politiet

Grænsen for chikane af politibetjente er nået. Det mener formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, efter at en rapport fra Rigspolitiet viser, at politiets ansatte er blevet chikaneret, truet eller udsat for vold 2381 gange i 2012 og første halvdel af 2013.

Claus Oxfeldt advarer om, at den omfattende chikane kan hindre politiets arbejde for, hvor meget den enkelte betjent vil sætte på spil for at passe sit arbejde.

- Man risikerer, at politiet bliver handlingslammet, hvis det her får lov til at fortsætte. For hvorfor risikere at gå ind i et minefelt, hvor bølgerne går højt, og så samtidig risikere chikane i lange perioder efterfølgende, siger han.

Claus Oxfeldt mener, at problemet med chikane af politibetjente langsomt er eskaleret.

- Det har taget overhånd fordi, at vi nok har været for flinke i for mange år. Vi har accepteret chikanen og sagt til os selv - det må vi tåle. Nu synes jeg bare, at grænsen er nået, siger Claus Oxfeldt.

Han synes personligt, at chikane af betjente i deres fritid er værre end chikane af politifolk i uniform.

- Man skal kunne straffes hårdere, når det sker i en betjents fritid. Der går grænsen simpelthen. I forbindelse med en anholdelse kan vi godt tåle mishagsytringer, men chikane af os selv i fritiden eller endnu værre vores familie, så er det at gå langt over stregen, siger Claus Oxfeldt.

Han opfordrer politikerne til at indlede diskussioner om, hvordan man kommer chikanen til livs.

- Man skal have fokus på det fra Christiansborgs side, og man skal sørge for, at lovgivningen er til stede hele vejen rundt.

- Dem som udøver chikanen kender godt lovgivningen, og de tænker, hvad kan man gøre, som ikke er indrammet af lovgivningen. Politikerne må hele tiden følge med, siger Claus Oxfeldt.

Chikanerapporten er lavet af Rigspolitiet i samarbejde med Rigsadvokaten, Politiforbundet og Østjyllands Politi.

Den nye kortlægning blev iværksat, efter at en række betjente i fagbladet Dansk Politi stod frem og fortalte om de jævnlige overgreb, der finder sted i arbejdstiden, men også når betjentene holder fri.

/ritzau/

 

Dagens Gossip