Politiformand: PET kan ikke klare terrortruslen alene

Terrortruslen er højt på dagsordenen efter terrorangrebet og gidseltagningerne i Paris. Justitsminister Mette Frederiksen (S) overvejer, om Politiets Efterretningstjeneste skal have flere penge.

Men formanden for Politiforbundet, Claus Oxfeldt, advarer mod kun at tænke på PET, for efterretningstjenesten kan ikke gøre arbejdet alene.

- Det kan godt være, man politisk mener det her, men jeg mener det er vigtigt, at det hænger samme med resten af dansk politi. Det er vigtigt, at det følger med.

- Bekæmpelsen af terrortruslen kræver også, at det lokale politi har styr på, hvad der foregår i deres kredse rundt om i landet, siger Claus Oxfeldt til Ritzau.

Han peger på, at politiets synlighed er et vigtigt redskab for at dæmme op for truslen.

- Det er for nemt og for hurtigt bare at sige, at PET skal have flere penge. Det synlige politi i uniformer er også vigtigt i forhold til terrorbekæmpelsen, siger Claus Oxfeldt.

Politikernes sparekniv har skåret hårdt i politistyrken over de senere år, siger han.

- Den 1. januar 2011 var vi 11.100 mand i politistyrken. I dag er vi cirka 10.550.

- Der er en nedskæring på 550 mand. Det er på tide, at politikerne vågner op og ser på, om dansk politi er proportioneret nok i forhold til terrortruslen, men også til andre politiopgaver, siger Claus Oxfeldt.

PET mærker også sparekniven. I år er der 555 millioner kroner på budgettet, det er fire millioner kroner mindre end sidste år. Næste år skæres yderligere 11 millioner kroner af bevillingerne.

Men siden 2002 har der været 2,3 milliarder kroner mere til beredskabet mod terror, og heraf er størstedelen af pengene gået til PET.

- Jeg vil slet ikke sætte spørgsmålstegn ved PET. Siden 2001 er de blevet meget større af mange grunde, og det giver god mening. Men udvides PET, går det som regel ud over resten af dansk politi, siger Claus Oxfeldt.

Politiinspektør Allan Nyring fra Rigspolitiets Nationale Beredskabscenter siger, at flere opgaver kræver flere ressourcer.

- Hvis politiet skal øge tilsynet med flere objekter og flere forskellige steder, vil det kræve flere ressourcer. De kan kun komme ved, at man enten tager dem fra andet politiarbejde eller at der tilføres flere ressourcer, siger Allan Nyring til Ritzau.

/ritzau/

.

Dagens Gossip