Politikere afviser omstridt kunst på Københavns Rådhus

Værker af den svenske kunstner Dan Park kommer ikke op at hænge i rådhushallen på Københavns Rådhus fredag.

Det har et flertal i kommunens haludvalg, der består af kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF), overborgmester Frank Jensen (S), 1. næstformand for Borgerrepræsentationen Lars Weiss (S) og 2. næstformand Rikke Lauritzen (EL), besluttet onsdag.

- Jeg synes, det er provokation for provokationens skyld. Det fortjener ikke Københavns Kommunes officielle blå stempel, som der ligger i at få lov til at låne rådhushallen, siger Lars Weiss til Ritzau.

Forvaltningens indstilling var ellers at godkende udstillingen, der var planlagt til at vare i få timer, og en pressekonference, oplyser Lars Weiss. Han mener ikke, at der er kutyme for særudstillinger i hallen.

En enkeltkunstner har ikke fået lov til en særudstilling i rådhushallen de seneste fire-fem år, som Lars Weiss har kigget tilbage. Dog hænger der ofte værker fra forskellige kunstnere samtidig i hallen.

- Kultur- og fritidsborgmesteren havde heller ikke taget stilling til, om kommunen ville få et strafansvar, hvis værkerne blev dømt som racisme. Det er hypotetisk, men ikke taget ud af den blå luft, da værker i Sverige er dømt som racisme, fortæller Lars Weiss.

Socialdemokraterne og Enhedslisten stemte imod værkerne, mens kultur- og fritidsborgmester Carl Christian Ebbesen (DF) stemte for en udstilling. Han kalder beslutningen for et knæfald for den politiske korrekthed og censur.

- Det er ikke vores opgave som politikere at vurdere det kunstneriske indhold i udstillinger – det er op til publikum at tage stilling til, hvad der er god og dårlig kunst, siger han.

- Det kan godt være, at kunst kan virke provokerende på nogle og skabe debat, men det er jo netop dét, som kunsten kan, siger Carl Christian Ebbesen i en pressemeddelelse.

Dan Park er idømt seks måneders fængsel og en bøde på 60.000 kroner for at bryde den svenske lov om hetz imod en folkegruppe, hvilket svarer til den danske racismeparagraf.

Kunstnerens gallerist Henrik Rönnquist er idømt en betinget dom og bøder for at udstille værkerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip