Politikere: Bagmandspolitiet ligner noget fra Olsen-Banden

En ny konsulentrapport, som DR har fået aktindsigt i, tegner et skidt billede af Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet, populært kaldet Bagmandspolitiet.

Det mener retsordførerne fra Venstre og SF efter at have læst, hvordan det økonomiske politi kritiseres for en uambitiøs kultur.

- Det ligner det system, Axel Strøbye praktiserede i Olsen-Banden, hvor han forklarede den unge betjent, at han endelig ikke måtte tage fat på Høje Nord-sagen, men i stedet skulle tage ham, der kørte uden cykellygter, siger Preben Bang Henriksen, som er den ene af Venstres to retsordførere, til Ritzau.

Onsdag beskrev DR, hvordan Finanstilsynet i rapporten kritiserer Bagmandspolitiet for at tage de lette løsninger i retsopgøret med bankcheferne efter finanskrisen, og torsdag er det så det uambitiøse arbejdsmiljø, der beskrives.

Ifølge rapporten, som konsulentfirmaet McKinsey har lavet på opfordring fra Rigsadvokaten, oplever de ansatte, at de kan lave meget lidt, uden at det får konsekvenser, og det vurderes, at en effektivisering kan frigive 29 fuldtidsstillinger ud af en bemanding, som ved årsskiftet var på cirka 125.

Det springer i øjnene på SF's retsordfører, Karina Lorentzen Dehnhardt.

- Det er jo mildest talt nedslående, når vi samtidig kan konstatere, at man end ikke har gjort et forsøg på at stille en eneste bankdirektør til regnskab for uansvarlig bankdrift. Det er da en hån mod ofrene for bankernes uansvarlige kurs før finanskrisen, skriver hun i en mail til Ritzau.

Begge ordførere opfordrer til, at den nye ledelse i Bagmandspolitiet realiserer de effektiviseringer, rapporten peger på.

Preben Bang Henriksen vil desuden have justitsminister Karen Hækkerup (S) til at forholde sig til rapporten.

- Jeg vil have en redegørelse fra ministeren om, hvor mange sager der ligger og venter hos Bagmandspolitiet, og hvad fremdriften i dem er. Det tyder på, at der er et ledelsesmæssigt problem, hvis der kan findes 29 mennesker i det system, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip