Politikere: Thulebasen skal give lokale arbejdspladser

Onsdag eftermiddag er udenrigsminister Martin Lidegaard (R) indkaldt til en hasteforespørgsel i folketingssalen om Thulebasen, der de seneste måneder har været en varm kartoffel i Grønland.

Der skyldes, fordi der opstået frygt for, at det grønlandske samfund vil gå glip af store skatteindtægter og miste flere hundrede arbejdspladser, efter at en stor servicekontrakt på basen er gået til Exelis Services, et dansk skuffeselskab ejet af den amerikanske koncern Vectrus.

Det er sket på trods af en aftale mellem Danmark, Grønland og USA om, at kontrakten skal gå til et dansk eller grønlandsk selskab.

Det grønlandske folketingsmedlem Johan Lund Olsen (IA) håber, at Folketinget kan blive enige om en aftale, der sikrer, at det grønlandske samfund fremover sikres et udbytte af Thulebasen.

- Vi skal have sikret, at Grønland ikke mister skatteindtægter. Grønland skal sikres et økonomisk afkast af amerikanernes militære tilstedeværelse i Grønland, siger Johan Lund Olsen.

- Der skal fortsat være grønlandske arbejdspladser og praktik- og lærlingepladser for den grønlandske ungdom, da Thule Air Base er den største praktikplads, siger han.

Hos SF er det ligeledes afgørende, at Thulebasen skal give grønlandske arbejdspladser.

- Vi skal sikre, at de her kontrakter fremover bliver underskrevet til fordel for Grønland og giver skatteindtægter og arbejdspladser, siger Annette Vilhelmsen, grønlandsordfører for SF.

Tidligere har det grønlandske selskab Greenland Contractors, der er delvist ejet af entreprenørkoncernen MT Højgaard, stået for drift og vedligeholdelse af basen gennem 40 år, men selskabet tabte udbuddet i slutningen af 2014.

Efter at Exelis Services vandt servicekontrakten på Thule-basen, har flere entreprenørkoncerner inklusive Greenland Contractors klaget, da de ikke mener, at selskabet opfylder betingelserne for at vinde udbuddet.

Klagen ventes at være behandlet i februar.

/ritzau/

.

Dagens Gossip