Politikere venter flere nyansættelser i Skat

To gigantiske it-systemer, der tilsammen har kostet tæt på en milliard kroner, er så langt fra at fungere, at Skat, som har bestilt systemerne, formentlig bliver nødt til at gå ud og ansætte nye medarbejdere.

Sådan lyder vurderingen fra to skatteordfører - Jesper Petersen (S) og Dennis Flydtkjær (DF) - efter at Berlingske har omtalt en undersøgelse af systemerne fra rådgivningsvirksomheden Accenture, bestilt af den tidligere regering.

- Der bliver en rigtig svær periode, hvor man skal finde ud af, hvad man gør, indtil man kan få et nyt system. Jeg tror, at man bliver nødt til at ansætte noget mere manuelt personale, siger Dennis Flydtkjær.

It-systemerne EFI (Et Fælles Inddrivelsessystem) og DMI (Debitormotor Inddrivelse) var beregnet til at kradse gæld ind fra borgerne, hvilket skulle spare Skat for betydelige personaleressourcer.

Dansk Told & Skatteforbund har tidligere opgjort, at Skat har skåret omkring 40 procent af sin medarbejderstab siden 2005.

Men det er ikke lykkedes at få systemerne op at køre, og al inddrivelse af gæld er nu sat på pause, hvilket betyder, at der er en risiko for, at gælden reelt må afskrives, fordi den når at blive forældet.

- Det bliver uden tvivl verdens dyreste it-system. Hvis man tager tab på gælden med, løber det op i mange milliarder kroner, konstaterer Dennis Flydtkjær.

Han tror fortsat på, at det vil være muligt at udvikle et system, der virker. Han åbner dog for, at det kan blive nødvendigt at starte helt forfra, og derfor vil der i en periode være brug for flere ansatte.

Socialdemokraternes Jesper Petersen tvivler på, at inddrivelsen kan foregå så digitalt, som der var lagt op til.

- Det er jo altså nogle af de helt store it-leverandører, der har fejlet og ikke har været i stand til at løse opgaven på trods af den teknologiske udvikling.

- Det er egentlig forventeligt, at det kræver mere mandskab, fordi man må gå mere manuelt til værks. Regeringen må lave den vurdering og afsætte de midler, der skal til, for at der er tilstrækkeligt med kraft til at få inddrivelsen på skinner igen, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip