Politisk flertal i Aarhus vil indføre kædeansvar

Det skal være slut med underbetalt arbejdskraft på byggepladserne i Aarhus Kommune.

Et flertal på 23 ud af byrådets 31 medlemmer er onsdag aften blevet enig om at indføre kædeansvar for at bekæmpe social dumping.

- Det betyder, at alle entreprenører, der arbejder for Aarhus Kommune, er ansvarlige for underleverandøren. Det forhindrer, at man kan presse danske løn- og arbejdsvilkår, siger Thomas Medom, SF's spidskandidat ved det kommende byrådsvalg, til Ritzau.

Spørgsmål: Det stiller vel også krav til kommunen om ikke at tage det billigste tilbud, når opgaver udliciteres?

- Det er klart, det skal kunne anskueliggøres, at arbejdet kan udføres for den pris, der er givet, og det gælder såvel driftsopgaver som byggeopgaver, svarer Thomas Medom.

I byrådet støttes forslaget om at indføre kædeansvar af Socialdemokraterne, SF, De Radikale, Enhedslisten og Dansk Folkeparti.

Netop kædeansvar har været et hedt emne mellem regeringen og Enhedslisten i finanslovforhandlingerne, men regeringen vil ikke lovgive om det på nationalt plan.

Spørgsmål: Social dumping og underbetaling af arbejdskraft har været på dagsordenen i adskillige år. Hvorfor indfører I først kædeansvar nu?

- Det er to konkrete sager i Aarhus Kommune, der gjorde, at vi blev opmærksomme på, at der blev brugt underbetalt arbejdskraft i Aarhus.

- Især var entreprenørkoncernen Pihl og Søns konkurs med til at anskueliggøre det på grund af det arbejde, de havde på havnen, svarer Thomas Medom.

Forslaget skal nu behandles i kommunens økonomiudvalg og ventes derefter hurtigt vedtaget af byrådet.

- Forslaget vil også betyde, at vi kan nedbringe køen af ledige i Aarhus, mener Thomas Medom.

Han peger på, at de nuværende regler betyder, at virksomheder, der bruger udenlandske underleverandører, ikke er ansvarlige for, at underleverandøren overholder arbejdsmiljøreglerne og betaler moms og skat.

- Ved at indføre kædeansvar og følge det op med en markant kontrolindsats, kan vi aflyse det ræs mod bunden, der presser rigtig mange mennesker på deres arbejdsvilkår, siger Thomas Medom.

Også landets største kommune København har indført kædeansvar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip