Politisk flertal vil splitte Dong op i flere selskaber

Et flertal i Folketinget går ind for en opsplitning af Dong Energy i mindst to selskaber:

En statsejet enhed med ansvar for den danske energiforsyning - og et kommercielt selskab med ansvar for eksempelvis Dongs mange havvindmølleparker. Det skriver Børsen.

Hovedformålet er at sikre, at det, der betegnes som "kritisk infrastruktur", forbliver under statens kontrol. De Konservatives finansordfører, Mike Legarth, mener, at alt det, som ikke falder ind under den kategori, kan lægges over i et privat selskab.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser forslaget. Det er alt for tidligt at begynde at tale om en opsplitning af Dong, lyder det i et skriftligt svar til Børsen.

- En sådan opsplitning af Dong Energy vil være kompliceret og kræve lang tids forberedelse. Den er samtidig ikke forenelig med det behov for at skaffe kapital til Dong Energy, der opstod i slutningen af 2012, forklarer Corydon.

Udmeldingen fra oppositionen kommer samtidig med, at Goldman Sachs er på vej ind som aktionær i Dong Energy.

Et flertal i Folketinget støtter den amerikanske finanskæmpes indtog som aktionær, men der er også en vis bekymring for, hvad der sker, hvis Goldman Sachs vælger at sælge sin aktiepost igen.

- Vi vil ikke have, at Gazprom (statsligt russisk energiselskab, red.) eller arabiske kapitalfonde kan bestemme, hvad prisen skal være på olie, vand og gas, siger Mike Legarth (K) til Børsen.

Både Venstre og Dansk Folkeparti er enig i den betragtning, og mener det vil være klogest at placere de aktiviteter i Dong Energy, som ikke har betydning for infrastrukturen, i et privatejet selskab.

/ritzau/

 

Dagens Gossip