Porosjenko: Våbenhvile er underskrevet

Foreløbig fredsplan for det østlige Ukraine er underskrevet. Der er håb om en våbenhvile fra fredag klokken 16, siger præsident Petro Porosjenko ifølge NTB.

- Jeg har netop fået at vide, at kontaktgruppen har underskrevet den foreløbige protokol, siger Porosjenko, efter at kontaktgruppen havde holdt den første del af et forhandlingsmøde i Hvideruslands hovedstad, Minsk.

Kontaktgruppen består af repræsentanter for Kijev, Rusland, Ukraine og de prorussiske separatister.

- Vi håber på, at en våbenhvile vil træde i kraft klokken 16, siger den ukrainske præsident, mens der stadig kom meldinger om kampe i det østlige Ukraine.

Ukraines styrker siger, at russiske separatister, der kæmper ved Marjupol i det østlige Ukraine, ikke har fået ordre til at holde inde, mens forhandlingerne er i gang.

Den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, erklærede forud for mødet i Minsk, at hvis en våbenhvile underskrives og føres ud i livet, så kan nye sanktioner mod Rusland hurtigt ophæves.

Han tilføjer, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, ved, at der er en rød linje omkring Nato-landene.

Ukraine siger, at dets styrker forsøger at nedkæmpe en større offensiv fra oprørernes side ved Marjupol, der er en havneby med omkring 500.000 indbyggere ved Det Azovske Hav, som er et indhav adskilt fra Sortehavet af Krimhalvøen.

Det østlige Ukraine er også klar til at lægge våbnene, siger Andrej Purgin, som er vicepremierminister i den selvudråbte Folkerepublikken Donetsk, ifølge nyhedsbureauet Interfax.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip