PORTRÆT: Davutoglu deler Erdogans vision for Tyrkiet

Temperament-mæssig synes de at være meget forskellige, men Tyrkiets forsigtig-talende kommende premierminister, Ahmet Davutoglu, deler visionen for Tyrkiets fremtid med sin forgænger, den mere højtråbende Recep Tayyip Erdogan, der overtager posten som landets præsident.

Visionen handler om, at genrejse Tyrkiet fra fordoms styrke.

Udpegelsen af Davutoglu som ny tyrkisk premierminister, som officielt sker torsdag, er endnu et tegn på, at Erdogan agter at bevare sin magt i Tyrkiet.

Således ventes det, at Erdogan vil forny præsidentembedet fra kun at være ceremonielt til at få langt mere magt, når han tages i ed som landets statsleder.

Davutoglu blev udnævnt som udenrigsminister i 2009. Her intensiverede han sine bestræbelser på at føre en "nul problemer med sin naboer"- politik.

Det arabiske forår, opstande og krige i nabolandene Syrien og Irak sendte imidlertid Davutoglus politik i ruiner, og udenrigsministerens kritikere klandrede ham for at afstå Tyrkiets neutralitet for en sekterisk dagsorden.

Politiske iagttagere vurderer, at Davutoglu vil forsætte med at køre i Erdogans baghjul, når han på fredag efter planen har præsenteret sin regering.

- Han er et navn, der ikke vil forhindre Erdogan fra at være en dominerende faktor frem mod næste valg, siger Diba Nigar Goksel, der er chefredaktør for Istanbul-avisen Turkish Policy Quaterly.

Andre analytikere ser også kun små ændringer i den politiske kurs under Davutoglu, der taler engelsk, tysk og arabisk.

Den 55-årige politiker er far til fire og gift med en gynækolog.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip