Portræt: Eva Kjer Hansen forregnede sig i gyllesagen

Da Eva Kjer Hansen (V) sagde ja til jobbet som miljø- og fødevareminister, sagde hun samtidig ja til at få hensynet til miljøet og landbrugets interesser til at gå hånd i hånd.

Det skete, da Venstre overtog regeringsmagten og lagde Miljøministeriet og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri sammen.

Det er to ministerier med dagsordner, som historisk set har været modstridende. Og modsætningsforholdet endte da også i sidste ende med at koste hende jobbet efter mindre end otte måneder på posten.

Konservative har ikke længere tillid til sønderjyden. Hun har derfor forladt posten som landbrugsminister for anden gang i sin politiske karriere.

Landmandsdatteren fik en bunden opgave som minister, der gik ud på at forbedre vilkårene for det trængte landmandshverv i form af en landbrugspakke, der skal tredjebehandles torsdag.

Men i processen har oppositionen og miljø- og naturorganisationer kritiseret de beregninger, der ligger til grund for ministerens påstand om, at miljøet ikke vil blive yderligere belastet af en øget kvælstofudledning.

Kritikken blev bakket op af fremtrædende miljøforskere, der har kritiseret regnemetoderne, som ligger til grund for landbrugspakken.

De har kaldt den misvisende og kreativ. Eva Kjer Hansen har dog flere gange fastholdt, at landbrugspakken vil give plus på miljøkontoen.

Kvælstofsagen - eller gyllegate som den også kaldes - udviklede sig til hen ad vejen til en mindre lavine.

Ministeren blev undervejs blandt andet beskyldt for at have indgået en studehandel med magtfulde landmænd i interesseorganisationen Bæredygtigt Landbrug.

Og så har regeringens ene støtteparti, De Konservative, løbende bedt ministeren redegøre for sine beregninger for at sikre, at miljøet ikke ville lide skade under de nye regler - uden altså at blive overbevist.

Den såkaldte gyllegate er dog ikke første gang, at ministeren er i politisk stormvejr.

Eva Kjer Hansen er kendt for at være ærkeliberal og businessorienteret. Det endte næsten med at spænde ben for hende, da hun varetog posten som socialminister i 2005.

- Uligheden er der. Og uligheden må gerne blive større, for den skaber dynamik i samfundet, skrev Eva Kjer Hansen dengang i en kronik i Jyllands-Posten.

Udtalelsen fik modstandere fra flere lejre til at komme med skarp kritik.

Eva Kjer Hansen har siddet i Folketinget siden 1990. Hun var socialminister under Anders Fogh Rasmussens VKO-regering fra 2004 til 2007.

I september 2007 blev hun for første gang minister for fødevareområdet, da hun overtog posten som fødevare-, landbrug- og fiskeriminister.

Efter formandsskiftet i Venstre fra Anders Fogh til Lars Løkke blev Eva Kjer Hansen dog sat af ministerholdet.

/ritzau/

 

Dagens Gossip