Portræt: Jørgensen tager stort skridt ind i dansk politik

Han er grøn i mere end en forstand, den 38-årige socialdemokrat Dan Jørgensen.

Han blev onsdag overraskende hevet ind på posten som fødevareminister som afløser for partifællen Karen Hækkerup uden nogen som helst erfaring fra landspolitik i Danmark. Omvendt er han på ingen måde ukendt med sit nye resortområde.

Gennem sine næsten 10 år i EU-Parlamentet har han skabt sig en grøn profil, hvor han især har gjort sig bemærket på miljøområdet og på området for dyrevelfærd.

Med sin nye ministerpost får Dan Jørgensen samtidig optimal mulighed for at slå sig vej ind i Folketinget.

Det er ikke lang tid siden, at han meddelte, at han ønskede at droppe parlamentet i forbindelse med forårets valg og i stedet satse på en fremtidig karriere i Folketinget - og den vej er nu banet.

Dan Jørgensen er opvokset på Fyn og har læst statskundskab på Aarhus Universitet med teoretiske emner som EU og politisk kommunikation på eksamensbeviset.

Den mere praktiske indføring i politik blev dog ligeledes vakt under tiden i Aarhus.

Her mødte han - og blev inspireret af - den tidligere socialdemokratiske formand og miljøminister Svend Auken, som han mødte i forbindelse med arbejdet i den socialdemokratiske studenterorganisation Frit Forum.

Dan Jørgensen var formand for Frit Forum i 2001-2002.

Dan Jørgensen blev valgt ind i EU-Parlamentet første gang i 2004, hvor han blev næstformand i miljøudvalget.

Ved parlamentsvalget i 2009 var han sit partis spidskandidat. Han opnåede genvalg med et personligt stemmetal på imponerende 233.266.

Han fortsatte som næstformand i miljøudvalget, men blev samtidig også næstformand for Intergruppen for Dyrevelfærd. Han har blandt andet været varm fortaler for nye og skrappere regler for transport af dyr.

Selvom Dan Jørgensen qua sin europæiske profil ikke er en af de mest kendte politikere i Danmark, så er han dog langt fra ukendt for den almindelige dansker.

Han har således for nylig optrådt i i DR-programmet Langt fra Bruxelles, hvor han har været på roadtrip rundt i EU med sit politiske modstykke, Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip