PORTRÆT: Löfven står til at blive statsminister på afbud

De svenske socialdemokraters formand, Stefan Löfven, bliver efter al sandsynlighed Sveriges næste statsminister, efter den rødgrønne blok søndag har fået 43,7 procent af stemmerne ved riksdagsvalget.

Löfven stod ellers ikke forrest i køen, da der blev uddelt gaver i det svenske folkhem.

Som bare ti måneder gammelt spædbarn kom han på børnehjem, da hans mor ikke kunne passe begge sine børn. Faderen mødte han aldrig, og han voksede senere op hos en skovarbejder og en sosu-assistent i Sollefteå. Stefan mødte først sin mor som 22-årig.

Den 57-årige smed står nu til at afløse statsminister Fredrik Reinfeldt fra Moderaterna ved valget, selvom Löfven kun har været partileder i godt to år.

I januar 2012 afløste han Håkon Juholt, som gik af efter knap et år efter kritik af uregelmæssigheder, da han afregnede bilag for at få penge fra Riksdagen for sin lejlighed.

Stefan Löfven savner parlamentarisk erfaring. Han har aldrig siddet i Riksdagen, men var 2006-2012 formand for Sveriges magtfulde fagforbund IF Metall. Det er første gang i 124 år, at Socialdemokraterna ledes af en forbundsformand.

Som 13-årig meldte Stefan Löfven sig ind i partiet og kom i 2005 i forretningsudvalget. På sine to år i spidsen har han bragt en rød regering tæt på magten, selv om Socialdemokraterna kun får 31,2 procent af stemmerne - de havde et mål om at nå 35 procent.

Han må støtte sig til Miljöpartiet og Vänsterpartiet, men bejler også til de borgerlige midterpartier Folkpartiet og Centerpartiet.

Stefan Löfven arbejdede fra 1979 til 1995 som svejser hos våbenfabrikanten Hägglund & Söner, der byggede kampvogne i industribyen Örnsköldsvik i det nordlige Sverige. Han er fan af rockstjernerne Bruce Springsteen og Ulf Lundell og støtter ishockeyklubben Modo og fodboldklubben Tottenham Hotspurs.

Fagligt har han samarbejdet tæt med arbejdsgiverne, da Ford overtog nationalklenodiet Volvo, og GM købte Saab. Stefan Löfven pressede på, så Saab kunne sælge sine Gripen jagerfly til Sydafrika.

Stefan Löfven har gjort sine hoser så grønne på de bonede gulve, at rigmanden Jacob Wallenberg sidste år tog ham med til det hemmelige og prestigefyldte Bilderberg-møde med internationale toppolitikere og forretningsfolk.

På de svenske Socialdemokraternas hjemmeside forklarer Stefan Löfven sine værdier:

- Hverken din baggrund, eller om du er kvinde eller mand, skal afgøre dine livsmuligheder. Jeg vil have, at Sverige skal være et land, hvor vi går på arbejde, tager ansvar og hjælpes ad. Så får vi et samfund med sammenhold og fællesskab.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip