PORTRÆT: Stærk forhandler bliver Natos frontfigur

Med sikker stemme og et klart budskab talte Jens Stoltenberg sig for alvor ind på den internationale, politiske scene i juli 2011, da han mindede ofrene for massakren på Utøya og blev kendt som en statsleder og samlende skikkelse af internationalt format.

Den daværende norske statsministers håndtering af terrorangrebet mod Norge vandt stor respekt både blandt befolkningen og ude i verden.

Siden mistede hans parti, Arbeiderpartiet, dog opbakning hos vælgerne, og han måtte takke af som Norges statsleder.

1. oktober begynder et nyt kapitel i den 55-årige nordmands liv, når han tiltræder posten som Natos generalsekretær.

Hvis det på nogen måde er muligt at blive født til at være politiker, så er det netop, hvad Jens Stoltenberg blev i 1959.

Faren, Thorvald Stoltenberg, bestred mange vigtige poster i Arbeiderpartiet og var i perioder henholdsvis Norges forsvarsminister og udenrigsminister. Moderen, Karin Stoltenberg, var også aktivt medlem af Arbeiderpartiet.

Således lå det også i kortene for Stoltenberg at gå ind i politik, og allerede som 14-årig gik han til sine første politiske møder.

Han måtte dog vente til 1993, før han blev valgt ind i Stortinget. I mellemtiden uddannede han sig til økonom.

Jens Stoltenberg roses for sin gode personlige udstråling og et godt personligt ledergreb, ligesom han internationalt nyder stor anerkendelse. Han er blevet kendt som en politiker, der kan forhandle på tværs af både partiskel og landegrænser.

I sine unge dage gjorde han lynkarriere i Arbeiderpartiet og nåede den politiske top som statsminister bare 41 år gammel i 2000.

Det første års tid som regeringsleder afslørede ham som noget utålmodig, ikke videre kompromisvillig og meget opfarende.

Ved valget i 2001 tabte han og Arbeiderpartiet stort til en borgerlig koalition. Han lærte dog af sine fejl og brugte de næste fire år til at konsolidere sig politisk. Ved valget i 2005 vendte han stærkt tilbage. Arbeiderpartiet fik en fremgang på 8,5 procentpoint, og han kunne igen sætte sig i statsministerstolen.

Som del af venstrefløjen af Arbeiderpartiets ungdomsorganisation var han imod både Nato og EU, men også her har han flyttet sig med årene.

Stoltenberg er gift og har to børn.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip