PORTRÆT: Tyrkiets stærke mand bliver endnu stærkere

Tidligere på året var premierminister Recep Tayyip Erdogan i et politisk stormvejr, men han er kommet stærkt tilbage og er nu nomineret som præsidentkandidat af sit regerende Retfærdigheds- og Udviklingsparti (AKP) som afløser for partifællen Abdullah Gül.

Den 60-årige AKP-leder var ellers parat til at forlade politik tidligere på året, hvis hans parti tabte lokalvalget i Tyrkiet. I stedet blev AKP den store vinder med hele 43 procent af stemmerne.

Som premierminister har Erdogan skabt sig en stærk position, idet den islamistisk-funderede bevægelse, som han i årevis har stået i spidsen for, har fået udmanøvreret de traditionelle magthavere, som ønskede en udbygning af Mustafa Kemal Atatürks vision om et verdsligt og vestligt orienteret Tyrkiet.

Erdogan gik for 10 år siden fra at have været en farlig islamist, der blev fængslet for at undergrave den sekulære stat, til at være den, der førte Tyrkiet gennem en reformproces, som skulle forberede landet på optagelsesforhandlinger med EU.

Siden 2004 har Erdogan drejet Tyrkiet i retning af en mere islamiseret stat, hvilket var hans oprindelige plan for 20 år siden som nyvalgt borgmester i Istanbul. I dag markerer han sin religiøse holdning ved at lade sin kone bære tørklæde.

Iagttagere undrer sig over, at Erdogan har været i stand til at ride flere politiske storme af.

I foråret krævede demonstranter regeringens afgang efter sidste års voldsomme protester mod omstridte byggeplaner i Istanbul.

Siden blev regeringen genstand for en omfattende korruptionsundersøgelse med tråde helt op til Erdogan selv. Og senest har regeringen fået kritik for håndteringen af en tragisk mineulykke.

Beskyldningerne om premierministerens magtfuldkommenhed fik ny næring, da han krævede YouTube og Twitter lukket, fordi der blev lækket lydoptagelser, der kompromitterer Erdogan i forbindelse med korruptionsskandalen. Tyrkiets højesteret fik dog forpurret hans forehavende.

Recep Tayyip Erdogan voksede op i et fattigt kvarter, og han måtte tidligt bidrage til familiens underhold. Han begyndte i ung alder på politisk arbejde og har også taget en universitetsgrad i driftsledelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip