Portugal bruger milliarder på at redde bank

Skrevet af admin

04/08/2014

Mest læste i dag

Portugal vil bruge næsten 33 milliarder kroner på at redde det kriseramte pengeinstitut Banco Espirito Santo (BES). Det meddelte den portugisiske centralbank sent søndag.

De mange penge vil blive givet som et lån. Banken har haft enorme tab det seneste halve år. Myndighederne i Portugal var bange for, at bankens kunder ville forsøge at tømme deres konti og dermed skabe usikkerhed om hele landets banksektor.

- Der var et påtrængende behov for at vedtage en løsning, der garanterer beskyttelse af indskud og sikrer stabiliteten i banksystemet, siger centralbankchef Carlos Costa.

BES, der er den tredjestørste bank i Portugal, vil blive splittet i to enheder. I den ene samles alle de sunde bankforretninger, mens den anden del bliver en såkaldt "skraldespandsbank" med alle de dårlige engagementer og udlån. Aktionærer og obligationsejere kommer til at hænge på tabene i den sidstnævnte del.

Den sunde del bliver videreført under navnet Novo Banco. Senere er det planen at sælge banken til private investorer.

Beslutningen er taget efter, at BES i sidste uge afleverede et halvårsregnskab med et underskud på cirka 26,5 milliarder kroner.

- Planen indebærer ingen risiko for statsfinanserne eller skatteyderne, sagde centralbankchefen Carlos Costa på aftenens pressemøde.

Han garanterer, at kriselånet er midlertidigt og beløbet vil blive tilbagebetalt, når Novo Banco er solgt.

/ritzau/AFP