Præsident Janukovitj er forsvundet

Præsident Viktor Janukovitjs embedsbygning og den officielle præsidentbygning i Kijev er indtaget af oppositionen.

- Han er ikke her, ingen af hans embedsmænd eller nogen, der er direkte knyttet til administrationen er her, siger demonstrationslederen Ostap Krivdik til nyhedsbureauet Reuters.

Det forklarer han, mens han står inde i bygningen med præsidentens kontorer.

Han tilføjer, at demonstranterne ikke har brugt magt for at komme ind i bygningen.

Det samme er sket i Janukovitjs residens, der ligger cirka 15 kilometer fra Kijev.

Der har tilsyneladende ikke været nogen inde i residensen, inden oppositionsfolk dukkede op.

Janukovitj skulle lørdag, dagen efter at en aftale blev indgået mellem præsidenten og oppositionen, besøge byen Kharkiv i det nordøstlige Ukraine.

En sikkerhedskilde siger til Reuters, at han ikke kan bekræfte, om præsidenten stadig befinder sig i Kijev.

- Alt er helt i orden med ham, konstaterer han.

Samtidig oplyses det, at parlamentsformanden Volodimir Ribak, der er allieret med præsident Viktor Janukovitj, har meddelt, at han træder tilbage, skriver nyhedsbureauet AFP.

Oppositionslederen Vitalij Klitsjko lod kort forinden via en talskvinde forstå, at han ønsker en resolution til afstemning i parlamentet, som kræver, at Janukovitj træder tilbage.

Mange tusinde mennesker er lørdag formiddag fortsat samlet på Uafhængighedspladsen, og her udtrykker de fleste krav om, at Janukovitj øjeblikkeligt træder tilbage.

Den centrale plads i hovedstaden har siden tirsdag været skueplads for voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi. Op mod 80 demonstranter og politifolk har mistet livet.

Med aftalen fredag mellem præsidenten og oppositionen med tre EU-udenrigsministre som mæglere, indvilgede Janukovitj i, at der inden for 10 dage dannes en samlingsregering, at der udskrives præsidentvalg allerede i år, og at forfatningen ændres, så præsidenten fratages magt.

Forfatningsændringen gik glat igennem allerede fredag eftermiddag, og det samme gjorde et amnesti til alle, der er anklaget i forbindelse med urolighederne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip