Præsident Obama barberer straffen for 214 narkodømte

For 214 indsatte i amerikanske fængsler var onsdag en helt særlig dag.

De fik besked om, at præsident Barack Obama har forkortet deres dom. For 67 af de indsatte har de fået omstødt en livstidsdom.

Det oplyser Det Hvide Hus på sin hjemmeside.

- Din ansøgning om benådning er blevet godkendt, var beskeden i et brev fra præsident Obama til de 214 fanger, der sidder bag tremmer på tværs af USA.

Stort set samtlige af de pågældende indsatte har begået narkoforbrydelser af ikke-voldelig karakter.

- Alle de personer, der har fået nedsat deres straf, er fængslet efter love, som har haft forældede og urimeligt hårde strafudmålinger, lyder det fra Det Hvide Hus.

I løbet af sin tid som præsident har Barack Obama nedsat straffen for i alt 562 mænd og kvinder. 197 af dem har haft en livstidsdom hængende over hovedet.

Antallet af benådninger med Obamas underskrift er markant højere end foregående præsidenter. Til sammenligning fik 43 indsatte nedsat deres straf under tidligere præsident George W. Bush.

Samlet set har Obama benådet flere end de foregående ni præsidenter tilsammen - det vil sige tilbage til John F. Kennedys præsidentperiode.

Ifølge Det Hvide Hus er onsdagens antal også historisk.

- De 214 godkendte ansøgninger udgør det største antal benådninger givet på en enkelt dag siden i hvert fald 1900, skriver Det Hvide Hus.

Størstedelen af de indsatte afsoner en dom for besiddelse af kokain med henblik på videresalg.

Mere end halvdelen af dem vil som konsekvens af benådningen kunne komme på fri fod i løbet af 2016, 2017 eller 2018. Nogle af dem vil blive pålagt at bo en periode på et afvænningscenter, skriver The Guardian.

/ritzau/

 

Dagens Gossip