Præsident Zuma takker Mandela ved kisten

Sydafrikas præsident, Jacob Zuma, siger tak til Nelson Mandela for hans kamp for sortes rettigheder. Det sker foran 4500 tilhørere ved ceremonien i forbindelse med antiapartheidheltens begravelse søndag.

- Tata (far, red.), det har været en lang smertefuld uge for os - dit folk, dine kammerater, din familie og dine venner, siger præsidenten foran 95 tændte stearinlys ved Mandelas kiste.

- Vi vil i dag sige et ord til dig: Tak!

Ceremonien er den sidste mindehøjtidelighed inden selve begravelsen. Når den er overstået, vil Nelson Mandela blive stedt til hvile ved en privat højtidelighed.

Zuma talte for omkring 4500 gæster i et stort telt, der var sat op i forbindelse med ceremonien, der bliver holdt uden for landsbyen Qunu, hvor Mandela boede som barn.

- Vi spurgte os selv, hvad er det ved denne mand, der fremkalder disse følelser i os? Svaret er, at når folk ser godhed i en person, reagerer de ved at reflektere godhed tilbage på denne person og deres medmennesker, siger Jacob Zuma om Mandela.

- Tak, fordi du var alt, vi ønskede og behøvede i en leder gennem svære tider, siger den sydafrikanske præsident.

Zuma understreger, at selv om det er et farvel til Mandela, så vil man fortsætte Mandelas kamp:

- Vi vil fortsætte med at bygge et bedre Afrika, siger præsidenten, der er blevet kritiseret for at sætte nobelpristagerens arv over styr.

Jacob Zuma blev modtaget afmålt af tilhørerne, da han gik på talerstolen søndag. Tirsdag blev han mødt af buhråb samt håndtegn, da han skulle tale ved den officielle mindehøjtidelighed på Soccer City Stadium i Soweto.

Men tilhørerne var mere afdæmpet søndag.

- Madiba (Mandelas klannavn, red.) - vi vil savne dit smil, din latter, din kærlighed og dit lederskab. Du var et ekstraordinær menneske, sagde Zuma.

- Du vil fortsat være vores ledelys, når vi fortsætter den lange rejse med at bygge dit Sydafrika efter dine drømme.

- Vi vil ikke sige farvel, for du vil leve videre i vores hjerte og vores tanker, siger præsidenten om sin forgænger, som døde forrige torsdag i en alder af 95 år.

/ritzau/

 

Dagens Gossip