Premierminister om gidseldrama i Sydnet: Motivet er ukendt

Australiens premierminister, Tony Abbott, siger om mandagens gidseldrama i Sydney, at myndighederne ikke er klar over gerningsmandens motiv. Men gidseltagningen kan være politisk motiveret, siger Abbott i en tv-transmitteret tale.

- Vi kender ikke gerningsmandens motiv. Vi ved ikke, om det er politisk motiveret. Men det kunne tyde på det. Vi ved, at der er folk, som ønsker at skade os. Formålet med politisk motiveret vold er at skræmme folk, siger Abbott og tilføjer:

- Australien er et fredeligt, åbent og imødekommende samfund. Det må aldrig ændre sig. Derfor opfordrer jeg australierne til at gå videre med dagligdagen, som de plejer.

Det er endnu uvist, om der er mere end en enkelt gidseltager, og antallet af gidsler kendes heller ikke. Ifølge direktøren for den cafe i Sydneys finansdistrikt, hvor dramaet udspiller sig, kan der være op til 10 ansatte og 20 kunder indespærret.

En reporter fra tv-kanalen 9 News betegner situationen som helt enestående.

- Jeg har i mine mere end 30 år som reporter (i Sydney, red) ikke set noget lignende. Og det siger jo noget om situationens alvor. Der er ingen trafik, området er helt stille. Man hører ingen sirener (fra udrykningskøretøjer, red.), siger han.

Skoler, kontorer og mange offentlige bygninger er lukket og mange personer er evakueret.

Sydneys Harbour Bridge er samtidig blevet spærret for trafik i retning mod den centrale del af byen, og mange buslinjer og tog er indstillet.

Gidselsdramaet har mandag eftermiddag lokal tid udspillet sig i mere end seks timer, og de australske politimyndigheder har endnu ikke iværksat en decideret aktion for at befri gidslerne.

/ritzau/

 

Dagens Gossip