Pressede folkeskoler hyrer professionelle vikarbureauer

En ny trend breder sig på flere folkeskoler. For flere lærerstillinger er så svære at besætte, at lederne må hyre professionelle vikarbureauer ind på skolerne for at kunne dække undervisningen, skriver Avisen.dk.

Folkeskolereformen og lærernes nye arbejdstidsregler er skyld i, at der er blevet længere mellem de fastansatte på lærerværelset, lyder det fra vikarbureauerne.

- Skolerne har bestilt dobbelt så mange vikarer, siden reformen trådte i kraft. Deres forklaring er opsigelser på grund af reformen, højt sygefravær og inklusion af børn med særlige behov. Det er vores indtryk, at det er vigtigt for skolerne at få uddannede vikarer til at fylde hullerne, siger Morten Berg, der er direktør i Pædagogisk Vikarbureau til Avisen.dk.

Skolernes Vikarbureau bekræfter tendensen.

- Presset er blevet for stort. Nogle siger op nu, mens andre har sagt op i forbindelse med lockouten. De vil gerne tilbage til folkeskolen, men kun som vikarer, siger Ib Bundgaard Hansen, der driver bureauet til netmediet.

Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, erkender, at der er en stor udskiftning blandt lærerne, og at det belaster skolerne. Han mener dog, at problemet er lokalt og ikke landsdækkende.

Folkeskolereformen trådte i kraft efter sommerferien. Det samme gjorde lærernes nye arbejdstidsregler. Selvom vikarer fra eksempelvis Pædagogisk Vikarbureau ikke får højere løn end fastansatte, så er arbejdstidsreglerne anderledes end for de fastansatte folkeskolelærere. De må for eksempel gerne tage forberedelsesdelen med hjem.

Professor Niels Egelund ser den akutte lærermangel som et udtryk for lærernes utilfredshed med deres nye arbejdstidsregler. En utilfredshed, der har konsekvenser for eleverne.

- Vi ved fra klasser med mange vikarer, at de klarer sig dårligere. Der går et stykke tid, før en vikar lærer den enkelte elev at kende. Derfor er det svært for vikaren at vurdere, om elevens udvikling går i den rigtige retning, siger professoren til Avisen.dk.

Kommunernes Landsforening har ikke tal på, hvor mange lærere der har sagt op siden sommerferien. Årsagerne til opsigelserne er også ukendte.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip