Presset fransk regering kan få begmand i parlamentet

Den stærkt upopulære regering under præsident François Hollande står tirsdag over for en tillidsafstemning i parlamentet på et tidspunkt, hvor Frankrig er ude i en dyb politisk og økonomiske krise.

Iagttagere siger, at regeringen næppe vil tabe afstemningen, hvilket ville udløse et parlamentvalg, men den afslører den dybe splittelse i præsidentens socialistiske bagland.

I de kommende dage vil Hollande, der ifølge en ny meningsmåling kun har opbakning fra 13 procent af vælgerne, stille op til flere store pressemøder for at forklare sig, men der er risiko for, at hans krise bliver stadig dybere på grund af stigende uro i sit eget socialistiske bagland.

En del af Hollandes partifæller truer med tirsdag at stemme mod deres egen nye regering efter en regeringsrokade, hvor tre oprørske ministre blev fjernet.

De tres oprør var rettet mod præsidentens kursskifte i januar, hvor han gik med til traditionelle skattelettelser til erhvervslivet for at få skabt vækst.

Hollandes regering er på nuværende tidspunkt også tvunget til at bede om særlig forståelse i EU, så Paris ikke bliver idømt EU-bøder for at have et for stort offentligt budgetunderskud.

- Et underskud på 4,4 procent i Frankrig er et alvorligt problem, som vi må tage os af nu og undersøge, siger den kommende EU-kommissær for økonomi og skat, Frankrigs tidligere finansminister Pierre Moscovici.

Præsidenten holder torsdag et maratonlangt pressemøde på tre timer, hvor han vil redegøre for sin politik.

Men stemningen i Frankrig ventes at føre til protester i parlamentet og massive protestaktioner, hvis der indføres besparelser, og der tales nu om, at regeringen kan blive tvunget til at regere per dekret.

- Når jeg hører, at Frankrig planlægger regering per dekret for at få sat skred i økonomien, byder jeg det velkommen. Tiden er inde til at skabe resultater, siger lederen af Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, som er tidligere konservativ fransk finansminister.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip