Problemer med at give den gas under sex kan være tegn på astma

27/02/2015 07:38

Kirstine Petersen

Nyheder

Mest læste i dag

Omkring 100.000 danskere går rundt med astma, der ikke bliver behandlet optimalt.

De har svært ved at dyrke sex uden at stoppe op, få hosteanfald eller få åndenød. Det samme gælder, når de løber efter bussen eller dyrker sport.  

- Nedsat lungefunktion og dårlig behandlet astma kan skjule sig i hverdagen, særligt hvis man har stillesiddende arbejde og ikke er fysisk aktiv. Det er derfor i dagligdags situationer, hvor kroppen kommer på arbejde, fx under sex, at man får symptomer som besværet vejrtrækning og hoste, siger Anne Holm Hansen, der er vicedirektør i Astma-Allergi Danmark.

Læs også: 11 fordele ved at have et par kilo ekstra på sidebenene

Medmindre man har en svær astma, skal man kunne det samme som mennesker uden astma, når astmaen er velbehandlet.

Alligevel oplever hver fjerde dansker åndenød og hosteanfald under sex, ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov og Kompas Kommunikation.

Læs også: Flere yngre mennesker snorker sig syge

Symptomerne kan have negative konsekvenser for parforholdet, tilføjer overlæge, dr. med Vibeke Backer, som er astmaprofessor ved Bispebjerg Hospital.

- Astma og særlig svær astma gør noget ved både lyst og evne til at have sex, og desværre tyder det på, at problemer med sexlivet på grund af astma er et emne, som de fleste ikke taler med deres læge om. Og det er et problem, siger Vibeke Backer.

Ifølge Astma-Allergi Danmark, er ca. hver tredje af de 300.000 voksne danskere, der har astma, ikke velbehandlede.