Professor: Åbent brev kan holde gang i blå bloks dagsorden

Fire af landets store aviser bringer mandag en helsidesannonce, hvori danskeren Bent Ewald, som har boet i Canada i snart 60 år, i et åbent brev udtrykker sin bekymring over indvandring og kriminalitet i Danmark, inden han opfordrer til at stemme på Dansk Folkeparti.

Ifølge professor og valgforsker på Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er det dog usandsynligt, at brevet i sig selv kan flytte stemmer. Det bliver bragt i aviserne, og de fleste avislæsere har formentlig besluttet sig, siger han.

Men da brevet er skrevet af en privatperson, får det mere opmærksomhed i medierne, og den opmærksomhed kan komme til at få betydning, mener Kasper Møller Hansen.

- De sidste dage handler om at sætte den dagsorden, vælgerne tager med ind i stemmeboksen. Hvis det er udlændinge og kriminalitet, så sætter flere et blåt kryds, hvis det er velfærd eller økonomisk politik, sætter flere et rødt kryds, siger han.

- Brevet sparker til integrationsdagsordenen og til kriminalitetsdagsordenen; to punkter, som blå blok står allerstærkest på, så det er helt klart vand på blå bloks mølle.

Ifølge Kasper Møller Hansen så vi i sidste uge, at blå blok stod sammen om udlændingespørgsmålet, hvilket gav udslag i meningsmålingerne.

- Så jeg tror ikke, annoncen i sig selv kan flytte noget, men den får noget ekstra opmærksomhed, og det kan få betydning, fordi det holder fast i en dagsorden, der handler om kriminalitet og udlændinge, siger han.

Bent Ewald har betalt 196.000 kroner for annoncerne, som er designet af reklamebureauet Apple Farm, der også benyttes af Dansk Folkeparti og i øvrigt ejes af Yvette Espersen, som er gift med partiets næstformand, Søren Espersen.

Bent Ewald understreger over for Ritzau, at ordene i annoncen er hans egne, og at annoncen er blevet til på hans eget initiativ.

/ritzau/

 

Dagens Gossip