Professor: Russisk atomtrussel er usædvanlig og brutal

Det er en voldsomt hård udmelding, når Ruslands ambassadør udnævner Danmark til et potentielt mål for et russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar.

- Det er bål og brand. Det er meget hårde udmeldinger, han kommer med, siger professor Sten Rynning, professor og leder af Center for War Studies på Syddansk Universitet om ambassadørens udmelding i et debatindlæg i Jyllands-Posten.

Ambassadøren, Mikhail Vanin, advarer om, at forholdet mellem Danmark og Rusland vil tage skade, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk styrede missilforsvar, og at danske krigsskibe vil blive mål for russiske atommissiler.

- Der er jo ikke tale om at Danmark på nogen måde har en offensiv kapacitet - vi taler om radarer. Det er en voldsom eskalering, at han i den situation træder frem og siger, at nu kan Danmark blive ramt af atommissiler. Det er usædvanligt og brutalt, siger Sten Rynning.

Ifølge Jens Worning Sørensen, Ruslands-analytiker og tidligere generalkonsul i Skt. Petersborg, skal timingen for ambassadørens indlæg ses i sammenhæng med ét års dagen for Ruslands annektering af Krim-halvøen.

- Rusland har været diplomatisk, sikkerhedsmæssigt og spinmæssigt i offensiven i denne uge. Det har vi set hele kloden rundt med øvelser i arktis, oprustning på Krim - og Putin, der afslører, at A-våbnet har været i hans tanker, da det stod værst til, siger han.

Samtidig spiller det ind, at EU i øjeblikket diskuterer, hvor hårdt man skal gå til Rusland i sanktionspolitikken, siger Sten Rynning.

Ifølge Jens Worning Sørensen er de hårde udmeldinger fra ambassadøren dog samtidig udtryk for klodset diplomati.

- Det her er en public diplomacy øvelse, hvor en diplomat går ud og forsøger at blande sig i debatten i det pågældende land, og der er han lidt en elefant i en glasbutik, fordi han opnår det modsatte, end det der egentlig er hans intention.

- Et af budskaberne i debatindlægget er jo egentlig, at vi skal tilbage på et spor, hvis Danmark og Rusland har samarbejde og dialog, og at Danmark på den baggrund skal overveje om, det er klogt at være med i missilforsvaret, siger Jens Worning Sørensen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip