Professor savner dansk analyse af bankunionens følger

Skrevet af admin

|

03/12/2014

Dagens topnyheder

Selv om der fra politisk side bliver åbnet for en dansk tilslutning til den fælles europæiske bankunion, så mangler der en solid gennemgang af de mulige konsekvenser.

Det mener Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School (CBS) og ekspert i de finansielle markeder. Overordnet vurderer han, at det på sigt er i Danmarks interesse at tilslutte sig bankunionen. Det er timingen, han er i tvivl om.

- En af årsagerne til, at jeg ikke er 100 procent sikker på dansk deltagelse lige nu, er, at vi ikke har fået en analyse af fordele og ulemper, siger professoren.

- Der er både dem, der siger ja og nej til det her spørgsmål, men der er endnu ingen af dem, der har fremlagt en analyse.

- Når vi skal tage stilling til sådan et spørgsmål, så kunne jeg godt tænke mig en grundig gennemgang af, hvad er egentlig fordelene, og hvad er egentlig ulemperne, tilføjer Jesper Rangvid, der har stået i spidsen for et statsligt udvalg, som har undersøgt finanskrisens følger.

Det var på et lukket middagsmøde mandag aften i forbindelse med Finansrådets årsmøde, at indenrigs- og økonomiminister Morten Østergaard (R) ifølge Børsen talte for dansk deltagelse i bankunionen.

Jesper Rangvid mener, at spørgsmålet om, hvorvidt Danmark skal tilslutte sig unionen, er det største økonomiske spørgsmål, siden danskerne blev spurgt, om de ville være med i euroen.

- Jeg mener, at det her er en meget stor overgivelse af noget beslutningskompetence, da det vil være i Frankfurt, at det kan besluttes, at en stor dansk bank skal lukkes, og at det ikke er os selv i Danmark, der tager den beslutning, siger professoren med henvisning til ECB's hovedsæde.

- Det er også værd at bemærke, at der er nogle omkostninger involveret i unionen. Det er en forsikringsordning, og det er også et af mine hovedargumenter for at tiltræde fra dansk side.

/ritzau/