Professor: Slettet straffeattest hjælper unge for lidt

Bliver man som ung dømt for kriminalitet, skal man have mulighed for at få renset sin straffeattest, hvis man senere får et job eller tager en ungdomsuddannelse. Det foreslår de fire borgerlige partier.

Forslaget hænger sammen med et beslutningsforslag om at oprette en ungdomsdomstol. Men at få renset sin straffeattest gør ikke op for de uoprettelige skader, en ungdomsdomstol skaber, mener den tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd, professor Eva Smith.

- Det er fint nok, at man kan få slettet sin straffeattest lidt tidligere, men det hjælper ikke på det egentlige problem. Det hjælper ikke på, at man bliver registreret som kriminel, siger hun.

Det største problem er, at kulturen i et retssystem er tiltænkt voksen og ikke unge.

- Her møder de en forsvarer, der siger: Du holder mund med det indbrud, for det kan de ikke bevise. Det skal han selvfølgelig gøre. Det hans opgave. På den her måde bliver myndighederne dine fjender, der ikke må finde ud af, hvad du har lavet. Det jo helt galt, mener Eva Smith

En dom ved en ungdomsdomstol vil medføre en stigmatisering af unge. Her hjælper de borgerliges forslag om at blive renset nemmere, men det fjerner ikke den uoprettelige skade ved et stempel som kriminalitet, mener Eva Smith, der i dag er medlem af Retsplejerådet.

- Det kan du ikke rigtig gøre noget ved senere i den unges liv, siger hun.

Generelt er Eva Smith dybt kritisk overfor idéen, om en ungdomsdomstol.

- Politiet registrerer kriminalitet begået af 10-14-årige, og der er en klar nedadgående linje. Så det er et meget mærkeligt tidspunkt. Hvorfor ødelægge et velfungerende system, spørger Eva Smith.

- Jeg mener, at man burde have hænderne oppe og juble over danske forældre og kommuner, der har formået at sænke kriminaliteten, siger hun.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip