Professorer: Alt tyder på dansk ja til patentdomstol

Lidt mere end halvdelen af danskerne i en ny meningsmåling hælder til at sætte kryds ved ja, når vi på søndag skal tage stilling til, om Danmark skal tilslutte sig den europæiske patentdomstol.

Det viser en meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau. Samtidig svarer hver fjerde i målingen, at de vil stemme nej, mens hver femte ikke har besluttet sig endnu. Dermed tegner det til, at der er for langt igen for modstanderne af patentdomstolen, vurderer valgforsker.

- På det her tidspunkt og med de data, man har, vil det være meget overraskende, hvis det bliver et nej, siger professor Peter Kurrild-­Klitgaard fra Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Han mener, at nej-siden får mere end svært ved at hente et flertal hjem - ikke mindst et flertal, som er stort nok.

- Især fordi valgdeltagelsen traditionelt er lav ved valg til EU-Parlamentet, og det kan have betydning for, hvor mange af tvivlerne der kommer til at stemme, siger Peter Kurrild-­Klitgaard.

Ifølge grundloven skal nej-sigerne udgøre mindst 30 procent af alle de stemmeberettigede, hvis lovforslaget om Danmarks deltagelse i patentdomstolen skal forkastes. Det er med andre ord altså ikke nok, at nej-siden får et simpelt flertal i kassen på søndag.

Ifølge Peter Kurrild-­Klitgaard kan det være med til at trække deltagelsen endnu længere ned, at valget denne gang finder sted på en søndag, ligesom det kan være med til at holde danskerne fra stemmeboksen, hvis det bliver enten regnvejr eller meget godt sommervejr.

Meningsmålingen fra Voxmeter bekræfter den tendens, der har været i den seneste tids målinger, hvor tvivlerne er blevet færre, og ja-siden har udbygget sit forspring, siger Rune Stubager, professor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.

- Målingerne tegner efterhånden et tydeligt billede. Vi er så tæt på afstemningen, at der skal ske et helt ekstremt omslag, hvis det skal blive et nej, siger Rune Stubager.

Voxmeter har spurgt 1008 danskere, hvad de vil stemme ved søndagens folkeafstemning. 538 svarer ja, og det svarer til 53,3 procent. 256 personer svarer derimod, at de vil stemme nej, og det svarer til 25,4 procent.

Tilbage står 214 personer, som oplyser, at de ikke har besluttet sig endnu. Det svarer til 21,3 procent.

Resultaterne er indsamlet 20.-23. maj som webinterview i Voxmeters telefonisk rekrutterede internetpanel.

/ritzau/

 

Dagens Gossip