Prorussisk leder opfordrer til våbenhvile i Donetsk

Den selvbestaltede prorussiske premierminister i det østlige Ukraine har opfordret til en våbenhvile i millionbyen Donetsk, som den ukrainske hær har omringet.

Aleksander Sakhartjenko henviser til den humanitære situation i byen.

Han advarer mod at gøre Donetsk til et nyt Stalingrad, men sværger, at han vil kæmpe til døden, hvis den ukrainske regering afviser en våbenhvile.

- Vi er klar til en våbenhvile for at at undgå, at den humanitære katastrofe bliver værre, skriver han på oprørernes hjemmeside.

Han siger, at de prorussiske oprørere står klar til at forsvare byen med alle midler, hvis den ukrainske hær angriber.

- Kampen vil blive fra gade til gade, fra hvert et hus, for hver meter af vort land, lover Sakhartjenko, som torsdag overtog posten som "premierminister" for, hvad oprørene kalder Folkerepublikken Donetsk.

De ukrainske soldater har slået lejr omkring industribyen, og hærledelsen har meddelt, at det er dens agt at trænge ind i Donetsk og generobre byen.

Flere og flere granater er den seneste uge faldet i det mennesketomme bycentrum og i forstæder, og tusinder af beboere er på flugt.

Ukraines vestlige allierede har advaret Rusland mod under dække af at sende humanitær hjælp at gennemføre en invasion af det østlige Ukraine.

Ukraines regering sagde fredag, at en humanitær konvoj fra Rusland, der var ledsaget af russiske soldater og militære køretøjer, ville køre ind i Ukraine, men blev stoppet på grænsen.

Rusland siger, det ikke har noget på sig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip