Prorussiske partier står til sejr i Moldova

Moldovas proeuropæiske partier har nok stemmer til at danne en regeringskoalition, selv om det prorussiske socialistparti er blevet størst, siger valgkommissionen og analytikere ifølge Reuters efter at 87 procent af stemmerne er talt op.

- Med 87 procent af stemmerne talt op har tre partier - De liberale demokrater, De liberale og Demokraterne - tilsammen har 44 procent af stemmerne - hvilket er tilstrækkeligt til at få flertal i parlamentet, som har 101 pladser, siger valgkommissionen.

Sejren til de proeuropæiske sker på trods af, at det prorussiske socialistparti overraskende tog føringen med 21,5 procent af stemmerne, og kommunisterne, der ønsker at få ændret en aftale indgået med EU, fik en tredjeplads med 17,8 procent.

De Liberale Demokrater og Demokraterne, der begge er medlemmer af den proeuropæiske koalition, har regeret den tidligere sovjetrepublik siden 2009.

Søndagens valg i det fattige Moldova, der ligger klemt inde mellem Rumænien og Ukraine, var et valg mellem vest eller øst. Det handler om en fremtid med EU eller Vladimir Putins Rusland.

Valgets betydning blev understreget, da en af valgets hovedpersoner fredag flygtede til Rusland. Det var den 36-årige millionær Renato Usati, som leder af det nationalistiske parti Patria.

Torsdag besluttede en domstol i hovedstaden Chisinau at udelukke partiet fra valget. Det skete med henvisning til, at Patria har modtaget 2,7 millioner kroner fra udlandet til at finansiere sin valgkamp.

Meningsmålinger forudsagde, at Patria ville få mellem otte og 14 procent af stemmerne og dermed kunne blive tungen på vægtskålen i kampen mellem den proeuropæiske alliance og de prorussiske venstrefløjspartier.

Usatis parti har appelleret til de vælgere, der er skuffet over den regerende proeuropæiske centrum-højre-koalition og længes efter den sikre hånd, der herskede, da Moldova indtil 1991 var en del af Sovjetunionen.

Omkring 39 procent af Moldovas 3,1 million vælge stemte ved valget, der finder sted på et tidspunkt, hvor der er dyk krise i forholdet mellem EU og Rusland.

/ritzau/Reuters

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip