Psykisk sygdom kan bremses allerede i babystadiet

Psykiske problemer hos børn og unge kan forebygges, hvis problemerne gribes i babystadiet. Allerede hos 9-10 måneder gamle børn kan sundhedsplejersker spore tegn på mistrivsel.

Dermed kan forældrene i rette tid få den nødvendige vejledning, så det undgås, at barnets psykiske problemer bryder ud i lys lue i 11-12 års alderen, som det ofte sker i dag.

Det er ny dansk forskning, der baner vejen til et gennembrud i viden om psykiske sygdomme hos børn og unge.

- Min forskning viser, at seks procent af de 5-7 årige børn har psykiske forstyrrelser, og at andelen vokser til 14 procent, når børnene bliver 11-12 år.

- Psykiske problemer og forstyrrelser rammer rigtig mange børn og unge, siger Anne Mette Skovgaard, der er børnepsykiater og overlæge på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center Glostrup.

Hun leder et omfattende studie, som siden årtusindskiftet har fulgt 6000 børn med det formål at kortlægge udbredelsen af mistrivsel, psykiske forstyrrelser og psykisk sygdom hos børn og unge.

- Psykisk sygdom er klodens største sundhedsproblem. Alligevel har vi ingen systematisk forebyggelse. Det er for dårligt, at det skal gå så galt for så mange børn, før der gribes ind, siger Anne Mette Skovgaard.

Forskerne leder især efter tidlige tegn på autisme, tilknytningsforstyrrelser og skizofreni.

Målet er at få udbredt en ny metode til systematisk opsporing af psykiske problemer allerede i 0-1 års alderen. Dermed kan sundhedsplejersker systematisk fange problemerne i optakten og rådgive forældrene bedst muligt.

Anne Mette Skovgaard vurderer, at styrket forebyggelse kan forhindre udvikling af psykisk sygdom hos hver tredje af de udfordrede børn. Yderligere en tredjedel vil få det bedre, men resten får brug for noget mere hjælp.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip