Psykolog glemmer at se efter biler på jagt efter pokemonner

Pokemon GO, hvor man skal fange pokemonner i den virkelige verden med sin telefon, får danskerne til at gå ind i private haver og se stort på færdselsreglerne.

Sådan lyder det fra flere politikredse. Psykolog Johan Eklund, der er specialiseret i afhængighed af computerspil og pengespil, har selv fanget små monstre. Han fortæller, at spillet som andre spil holder pokemonjægernes opmærksomhed fanget.

- Det har jeg selv oplevet. Det er fristende lige at gå over på den anden side af vejen for at se, hvad der er derovre. Man skal virkelig tage sig selv i det og se sig for, siger psykologen.

- Som alle andre gode spil bliver du helt optaget af det. Så ryger opmærksomheden fra alt andet omkring dig, siger han.

Spillet bruger telefonens gps og lægger et ekstra filter over skærmbilledet, så det ser ud som om, at pokemonnerne går rundt i gadebilledet. Med sin telefon kan man fange og træne dem.

Johan Eklund er tilknyttet Center for Ludomani og har sit eget psykologfirma. Han har allerede fået den første henvendelse om Pokemon Go.

- Som med mange andre spil kommer du ind i en læringsproces, hvor du i starten får stillet nemme opgaver, som gradvist bliver svære. Det er helt naturligt at få lyst til at prøve de lidt sværere arbejdsopgaver, siger han.

Et decideret misbrug kommer man dog først ud i, hvis man spiller så meget, at det bliver en af de eneste måder, man kan have det godt på.

- Computerspil er en meget fængende aktivitet. Kort sagt kan man lære sin hjerne, at det er det, du skal gøre, for at få det godt, siger han.

Hvis det er sket, vil hjernen automatisk fortsætte med at spille, uden at man selv tænker over det. Computerspil kan vinde over familie, venner og job. Johan Eklund understreger dog, at pengespil er langt farligere.

- Computerspil handler om evner. Pengespil handler om tilfældigheder. At man satser penge, og at det handler om tilfældigheder, gør pengespil rigtig farlige, siger han.

Japanske Pokemon blev en verdensomspændende succes i midten af 90'erne, hvor flere videospil udkom. Der findes desuden spillekort og animationsfilm.

I eventyruniverset lever mennesker side om side med pokemonner. Mennesker kan vælge at blive trænere og dystre mod andre trænere ved at lade pokemonner kæmpe mod hinanden.

/ritzau/

 

Dagens Gossip