Putin: Eksperter skal have adgang til nedstyrtningssted

De stridende parter i Ukraine skal sørge for at give internationale eksperter uhindret adgang til det område, hvor et passagerfly fra Malaysia Airlines styrtede ned i sidste uge. Det siger Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Han er blevet voldsomt kritiseret af flere landes regeringer for udtalelser umiddelbart efter tragedien om, at Ukraine indirekte bærer ansvaret for hændelsen, der kostede samtlige 298 personer om bord på flyet livet.

Desuden lyder kritikken, at Putin har forsømt at bruge sin indflydelse til at sørge for, at uafhængige internationale observatører omgående kunne få lov til at bevæge sig rundt på det flere kvadratkilometer store område, hvor ligdele, rester af flyet og bagage ligger spredt.

- Det er nødvendigt at gøre alt for, at internationale eksperter kan arbejde i sikkerhed på stedet for tragedien. Repræsentanter for Donbas, Donetsk, samt repræsentanter for Ukraines katastrofeministerium og malaysiske eksperter arbejder der allerede nu. Men det er ikke tilstrækkeligt, siger Putin.

I udtalelsen understreger han behovet for, at ulykkesstedet bliver undersøgt af folk fra blandt andet Icao (FN's organisation for civil luftfart, red.)

Den russiske leder siger også, at Moskva vil gøre alt, hvad der er nødvendigt for forvandle konflikten i det østlige Ukraine fra den øjeblikkelige militære fase til fredelige samtaler om en løsning på krisen.

Putin har tidligere drøftet situationen om efterforskningen af flystyrtet i Donetsk-regionen med lederne for Holland, Tyskland, Frankrig, Tyskland og Østrig.

Flere lande beskylder prorussiske separatister for at have skudt flyet ned med et russisk missilsystem. Ukraine hævder at have beviser for, at russiske statsborgere stod for selve affyringen af missilet.

Flyet, der var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur, styrtede ned 17. juli i et område, hvor prorussiske separatister kæmper med ukrainske regeringssoldater.

/ritzau/Itar-Tass

 

Dagens Gossip