Putin lykønsker ukrainerne

Skrevet af Mathias Madsen

106 uger siden

|

08/05/2022
Ruslands præsident har delt en besked, hvor han lykønsker det ukrainske folk.

Dagens topnyheder

Rusland har været i gang med deres "specielle militæroperation" - som vi andre kalder for en invasion - i mere end to måneder og mange tusinde civile og soldater har allerede mistet livet, ligesom millioner er flygtet og bygninger og infrastruktur til flere milliarder er blevet smadret. 

Mindst 225 børn er blevet dræbt siden krigens start, og der har generelt været utrolig kold luft mellem russere og ukrainere det sidste stykke tid.

Alligevel har Ruslands præsident, Vladimir Putin, på sin hjemmeside lykønsket ukrainerne i anledning af 'Victory Day', som russerne hvert år fejrer d. 9. maj for at fejre sejren over nazisterne i Anden Verdenskrig. 

I sin besked har Putin ifølge TV2 blandt andet skrevet, at ukrainerne "kæmper skulder om skulder" med russerne for at "befri deres hjemland fra nazistsnavs."

Her taler Putin til de ukrainere i de prorussiske udbryderrepublikker Luhansk og Donetsk, som støtter Rusland i kampen om at 'berfrie' de østlige regioner fra Ukraine.

Putin skriver desuden i beskeden, at han er sikker på, at russerne vil sejre som i 1945. 

Beskeden er en direkte besked til "lederne af og folket i Azerbaijan, Armenien, Hviderusland, Kazakhstan, Kyrgystan, Moldova, Tajikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abkhasien, Sydossetien, Donetsk Folkets Republik, Lugansk Folkets Republik og også folket i Georgien og Ukraine."

Både Adkhasien, Sydossetien, Donetsk Folkets Republik og Lugansk Folkets Republik er ikke anerkendt af FN som selvstændige stater, men derimod dele af henholdsvis Georgien og Ukraine. 

Det er kontroversielt og provokerende, at Putin skriver en lykønskning til indbyggerne i "Moldova [...], Georgien og Ukraine," da alle tre lande forsøger at komme længere væk fra Rusland.

Ukraine er som bekendt i krig med Rusland og både Moldova og Georgien frygter, at Rusland kan finde på at invadere dem i stil med invasionen af Ukraine.