Putin: Økonomiske problemer vil vare højst to år

Den russiske økonomi vil tilpasse sig vanskelighederne, men de vil højst vare to år.

Sådan lyder det fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, der torsdag holder sin årlige tale til nationen på et velbesøgt pressemøde i den russiske hovedstad, Moskva.

- Selv under de mest ugunstige tilstande i verden kan sådan en situation vare to år. Den kan også blive forbedret tidligere, siger Putin.

Samtidig siger præsidenten, at Rusland må dykke ned i værktøjskassen for at løse de økonomiske problemer.

- Der har været resultater, men regeringen må tage andre skridt, siger Putin.

Vestlige sanktioner og den faldende oliepris har sendt Ruslands økonomi til tælling. Det er den værste økonomiske krise i de 15 år, Vladimir Putin har siddet på magten i Rusland.

I talen nedtoner Putin dog de vestlige sanktioners betydning for Ruslands økonomiske nedtur.

- 25 procent, 30 procent er måske på grund af sanktionerne, siger præsidenten.

- Ruslands vanskelige økonomiske situation er ikke en betaling for Krim (annekteret ukrainsk halvø, red). Det er betalingen for vort ønske til at være selvkørende som nation, som en civilisation og som en stat, tilføjer Vladimir Putin.

Han siger samtidig, at den hårdt pressede russiske rubel vil stige igen. Det er "uundgåeligt", lyder det fra præsidenten.

Rublen har været på en alvorlig rutsjetur de seneste dage. Alene i denne uge er rublen blevet 20 procent mindre værd over for den amerikanske dollar. Set over hele året er rublen faldet med op mod 60 procent. Den styrtdykkende rubel har vakt bekymring.

I mandags forsøgte den russiske centralbank med en kæmpe rentestigning - til 17 procent fra 10,5 procent - at sætte en stopper for rublens nedtur. Og samtidig købte centralbanken ifølge AFP rubler op for to milliarder dollar.

Men det virkede ikke, og det bliver dyrere og dyrere for russerne at købe ind, og samtidig rammer det den russiske økonomi hårdt.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip